Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Navettaan perustettiin 15 vuotta sitten ravintola, 5 vuotta sitten isäntäväki hyppäsi itse puikkoihin – "Ei tarvitse erikseen päättää, että mennäänpä tänään ravintolaan"

Mutalan Helmi Ylöjärvellä juhlii tänä keväänä viisivuotissyntymäpäiviään.

Ylöjärven Mutalassa, kantatie 65:n varrella seisoo 1930-luvulta peräisin oleva kivinavetta. Eläimiä siellä ei tosin ole ollut 1970-luvun jälkeen. Pitkään tyhjillään olleeseen rakennukseen remontoitiin viitisentoista vuotta sitten ravintola. Viisi viimeistä vuotta se on tunnettu nimellä Mutalan Helmi. Viisivuotissyntymäpäiviä juhlitaan toukokuun lopulla.

Kiinteistö on kuljetus- ja maanrakennusalan yrityksen, Yhtymä-Tahlo Oy:n omistuksessa. Kun edellinen tiloissa vuokralla ollut yrittäjä reilu viisi vuotta sitten lopetti, ei uutta löytynyt.

– Emme halunneet pitää tiloja kauaa tyhjänä, joten appiukko päätti, että perustetaan itse ravintola, kertoo ravintoloitsija Kristiina Tahlo.

Tahlo on työskennellyt perheyrityksen toimistossa, mutta ravintola-ala oli hänelle uusi. Tahlo on päävastuussa ravintolan pyörittämisestä.

– Mutta en ole kokki, niin en puutu ruokapuoleen.

Pistettiin ravintola muutamassa kuukaudessa pystyyn.

Vaikka johdolla ei ollut kokemusta ravintolan pitämisestä, työntekijöillä oli.

– Saimme hyvät työntekijät, joille paikka oli tuttu. Pistettiin ravintola muutamassa kuukaudessa pystyyn, Tahlo kuvailee.

Mutalan Helmen konsepti koostuu useasta osasta. Ravintolassa tarjotaan niin aamupalaa, lounasta kuin lista-annoksiakin.

– Koitamme olla arkeen sopiva paikka. Ei tarvitse erikseen päättää, että mennäänpä tänään ravintolaan. Meillä on myös kioskituotteita, jos vaikka mökille mennessä on jotain unohtunut kaupasta ostaa, Tahlo kuvailee.

Toisinaan ravintolassa järjestetään myös ohjelmailtoja, jolloin paikalla on esiintyjä tai karaokea. Niitä on pidetty harvakseltaan. Tahlo sanoo, että iltamia on tarkoitus säännöllistää.

– Saadaan kylään ja lähitienoon porukkaa yhteen ja mukavaa ajanvietettä.

Kesällä Mutalan Helmessä on vilkasta, kun mökkikansa kurvaa viereistä tietä pitkin mökeilleen ja muihin lomarientoihin. Silloin aukioloajatkin ovat laajemmat etenkin viikonloppuisin. Talvella on hiljaisempaa ja silloin aukioloaikoja lyhennetään. Talvisin voidaan myös keskittyä enemmän pitopalvelupuoleen ja yksityistilaisuuksiin, joita järjestetään aukioloaikojen ulkopuolella.

Tyypillistä asiakasta on Tahlon mukaan mahdotonta sanoa.

– Meillä käy asiakkaita laidasta laitaan. On lähialueen asukkaita ja ohikulkijoita. Kotiruokalounas tekee sen, että näkyy työmiehiä ja viikonloppuisin perheitä ja matkailijoita.

Viime kesänä Mutalan Helmessä laajennettiin terassia. Ison terassin lisäksi myös piha-alue on iso.

– Yksi rekkakuski sanoi kerran, että ei ole uskaltanut tulla, kun ei ole tiennyt, pääseekö rekalla. Kun taustalla on kuljetus- ja maanrakennusyritys, oli selvää, että pitää päästä isolla autolla pihaan.