Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30 vuoden takainen MM-sankari muistelee 50-vuotiaana toimitusjohtajana tähtihetkeään – "Matikaisen Pena sanoi minulle pelin loppupuolella, että..."

Prahan 1992 MM-kisojen pistepörssin voittaja oli jäädä pois kisoista, kun passi ei ollut voimassa.

Matikaisen Pena sanoi minulle pelin loppupuolella, että jos rangaistuslaukauksiin mennään niin sinä vedät ensimmäisenä. Mietin, minkä kikan teen ja hiukan jännitti sen yrittäminen, sillä jää oli todella huonossa kunnossa. Pelkäsin, että kiekko pomppii pahasti, entinen jääkiekkoilija Jarkko Varvio muistelee vuoden 1992 MM-kisojen välieräottelun Suomi-Tsekkoslovakia ratkaisuhetkiä.

Varvio nosti kiekon rystyltä ohi Petr Brizan. Suomi-vahti Markus Ketterer torjui kaikki tsekkien yritykset ja Leijonat selvisi Pentti Matikaisen valmennuksessa Prahan kisoissa MM-finaaliin.

Ruotsi oli siinä parempi, mutta Suomi sai historiansa ensimmäisen MM-mitalin miesten puolella.

Viime viikolla 50 vuotta täyttänyt tamperelainen henkilöstörirma Innolinkin toimitusjohtaja kertoo, että kun ihmiset jutustelevat hänen kanssaan kiekosta, palataan keskusteluissa kaikkein useimmin kevääseen 1992.

– Se on selvästi jäänyt ihmisten mieliin, Varvio sanoo.

Suomalaiset muistavat Prahan 30 vuoden takaisista tapahtumista mitalin lisäksi juuri Varvion, joka voitti silloin ensimmäisenä suomalaisena MM-kisojen pistepörssin. Kahdeksassa ottelussa syntyi tehot 9+1=10.

– Joukkue eteni voitosta voittoon, mikä lisäsi kaikkien itseluottamusta. Minä kasvoin samalla, peliaikani lisääntyi, sain ylivoimavastuuta ja maaleja alkoi syntyä, Varvio kertailee historiallista pistetehtailua.

Varviolla oli hirveä halu tehdä maaleja ja hän myös panosti maalinteon harjoitteluun joukkuetreenien ulkopuolella. Perheen mökillä Pirkkalassa oli laukaisualusta ja maali. Ne olivat Varvion ahkerassa käytössä pikkupojasta alkaen.

Jarkko Varvio iski kaudella 1991–92 HPK:ssa 25 maalia 41:ssä ottelussa ja vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa seitsemässä pelissä kahdeksan täysosumaa.

Nuorukainen pääsi tehokkaan kauden jälkeen miesten MM-leiritykseen.

– Kun kisat olivat jo lähellä, kysyi Leijonien päävalmentaja Pentti Matikainen, että kai sinulla on passi voimassa, lähdet nimittäin Tsekkoslovakiaan kisoihin.

– Itse asiassa passini ei ollut voimassa, koska en ollut uskonut pääseväni kisajoukkueeseen. Onneksi isäni sai nopeasti hoidettua passiasiani kuntoon, Jarkko Varvio muistelee.

Leijonat kasvoi Prahan 1992 kisojen jälkeen hissukseen jääkiekon supermaaksi ja lähtee nykyään aina ennakkosuosikkina arvokisoihin. Jarkko Varvio uskoo, että nykypelaajat eivät mene kipsiin ensi viikolla käynnistyvissä Tampereen MM-kotikisoissa.

– Uudet nuoret ovat henkisesti todella kovia. Paineet eivät heitä hetkauta, tulevat he sitten Liigasta tai NHL:stä.

– Nuoret ovat tottuneet menestymään jo nuorten maajoukkueissa. He ovat voittaneet paljon. Se on hyvä lähtökohta, Varvio toteaa.