Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Erikoinen ilmiö Tampereella: Yhä useamman roska-astian ovi retkottaa auki, katso kuvat

Ei ole helppoa olla tamperelainen roskis. Tänäkin viikonloppuna roska-astioiden tyhjennysluukkuja väännetään auki ja ovet jätetään sepposen selälleen. Väkisin auki revityt roskikset ovat yhä tavallisempi näky Tampereen keskustassa.

Osa roskiksista saattaa olla auki, sillä pullojen ja tölkkien kerääjät ovat käyneet etsimässä niistä saalista ja ovi on jäänyt sulkematta. Toinen syy voi olla se, että ovet on suljettu huonosti tyhjennyksen yhteydessä.

– Kaikki vika ei ole pullojen ja tölkkien kerääjissä. Ja onhan se hyvä, että tölkit ja pullot kerätään talteen. On kuitenkin tärkeää muistaa sulkea roska-astian luukku, jos sen on jostakin syystä avannut, Tampereen Infran työpäällikkö Teemu Kylmäkoski toteaa.

Auki jätetty roskis henkii ympäristöönsä epäsiistiä tunnelmaa.

– Se on tuulelle ja ilkivallalle altis. Avonaisia ovia potkitaan niin, että niiden saranat vääntyvät. Aukinaiset roskikset houkuttelevat myös lintuja tonkimaan jätteitä, Kylmäkoski muistuttaa.

Suurimmassa osassa Tampereen roskiksista on lukko, johon tarvitaan avain. Tulevaisuudessa yhä useampi roskis saattaa olla magneettilukollinen. Magneettilukollisia roskiksia testataan parhaillaan Sorsapuistossa.

– Niissä on vähemmän rikottavaa. Magneettilukollinen ovi on helpompi avata ja sulkea, eikä rikkuvia osia ole niin paljon kuin avaimella avattavissa lukoissa. Magneettilukon etu on myös se, etteivät se jäädy talvella, toisin kuin lukot.

Se on kuitenkin harmillista, että myös magneettilukollisten roskisten tyhjennysluukkuja jätetään auki.

– Kävelin vappupäivänä Sorsapuistossa ja suljin ohimennessäni roskiksia. Niitä voi kuka tahansa sulkea, jos huomaa, että ovi on auki.

Kylmäkoski toivoo, että yhteisestä omaisuudesta pidettäisiin parempaa huolta.

– Yhteisen omaisuuden käytössä kannattaa pitää mielessä, että paikat jäävät siisteiksi seuraavalle käyttäjälle. Kannattaa muistaa, että me ihmiset olemme yhdessä Tampereen kaupunki. Kaupunki ei paikkoja sotke, vaan mahdollisesti alueen käyttäjät.