Sisä-Suomen poliisilaitoks tutkii laajoja seksuaalirikoskokonaisuuksia, joissa epäiltyjen hallusta on löytynyt satojatuhansia kuvia ja kymmeniätuhansia videoita, jotka täyttävät lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tunnusmerkit.
Suurimmassa aktiivisessa tutkinnassa olevassa sarjassa on tällä hetkellä 143 rikosilmoitusta ja 105 esiselvitystä. Odotettavissa oleva uhrien määrä tulee olemaan noin 250 lasta. Suurin osa näistä uhreista on Pirkanmaalta. Toisessa aktiivisessa sarjassa on tällä hetkellä 34 rikosilmoitusta. Uhrit ovat ympäri Suomea. Uhrien lukumäärä tulee nousemaan. Lisäksi poliisilla on tiedossa kolmas ja neljäs sarja, joiden laajuudesta ei vielä tiedetä, koska ne eivät ole vielä aktiivisessa tutkinnassa.
Tekotapana on usein, että aikuinen, useimmiten noin 20-50 -vuotias mies, lähettää sosiaalisen median sovelluksissa, kuten Snapchatissa tai Instagramissa aluksi viattomalta vaikuttavia viestejä tuntemattomille lapsille. Aikuinen voi kehua lasta, hänen profiilikuvaansa, kysellä lapsesta perusasioita, ja esiintyä lapsen ikäisenä. Aikuinen valehtelee esimerkiksi sukupuolensa tai ikänsä. Viestin lähettämisen perusteena voi olla esimerkiksi lapsen nimi tai profiilikuva. Tekijä jatkaa keskustelua niiden kanssa, jotka vastaavat hänelle.
Hän voi lähettää lapselle tekaistun kuvan itsestään. Hän pyytää vastavuoroisesti tietoja ja kuvaa lapselta, ja luo näin pikkuhiljaa luottamuksellista suhdetta. Jossakin vaiheessa tekijä voi lähettää lapselle kuvan vaikka sukupuolielimestään ja pyytää vastaavaa lapselta.
Tekijä voi kirjoittaa seksistä, kysellä mieltymyksistä, fantasioista ja hän kommentoi lapsen vartaloa. Hän voi pyytää lasta työntämään sisälleen esineitä, tai hän voi pyytää lasta tyydyttämään itseään samanaikaisesti kuin tekijä tyydyttää itseään.
Lapsi ei välttämättä koe joutuneensa seksuaaliväkivallan uhriksi, koska hän on antanut kuvat ja videot vapaaehtoisesti ”tutulle ja luotettavalle” kaverille. Joissain tapauksissa uhri on ajatellut seurustelevansa tekijän kanssa. Osa viestittelyistä voi johtaa tapaamiseen kasvokkain. Joissakin tapauksissa tekijä on antanut uhrille tupakkaa, alkoholia tai rahaa.
Lapsi on syytön seksuaaliväkivaltarikoksiin, poliisi muistuttaa. Poliisi tutkii tekoja esimerkiksi lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, törkeänä lapsen raiskauksena tai lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin. Rikokset ovat vakavia ja voivat aiheuttaa uhreille pitkäaikaisia traumoja. Teoista voi seurata vuosien vankeustuomio ja vahingonkorvauksia. Esitutkinnat ovat vaativia ja pitkäkestoisia. Usein rikos alkaa purkautua yhden lapsen kerrottua asiasta luotettavalle aikuiselle.
Poliisi kehottaa aikuisia keskustelamaan lasten kanssa puhelimessa viestittelyn pelisäännöistä.
– Älä luota sokeasti, että lapsi tietää, mistä asioista voi keskustella toisen kanssa ja millaisia kuvia voi vastaanottaa ja lähettää. Kerro hänelle lapsen ymmärryksen tasoisesti myös tästä rikosilmiöstä. Kerro oman kehon yksityisalueista, jotka eivät kuulu muille. Harkitse, mitä sovelluksia lapsen on hyvä käyttää ja mitä ei, poliisi muistuttaa.
– Muistutamme, että uhrit ovat tavallisia tyttöjä ja poikia, kenen tahansa lapsia. Rikoksissa ei ole kyse fyysisestä uhkaamisesta tai pakottamisesta. Eikä myöskään mistään heruttelusta, jossa näytettäisiin vain vähän paljasta pintaa. Kyse on vakavista lapsiin kohdistuvista rikoksista, rikosylikomisario Sakari Tuominen painottaa tiedotteessa.