Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Tulo Pirkanmaalle on hyppy SM-liigasta Eurooppa-liigaan” – Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen palasi töihin vanhaan kotikaupunkiinsa

Anna-Mari Ahonen palaa maakuntajohtajana opiskelukaupunkiinsa, jossa muuttuneessa katukuvassa ihmisetkin ovat nuorempia ja kiireisempiä.

Siirtyminen Kanta-Hämeestä Pirkanmaalle on kuin hyppy SM-liigasta Eurooppa-liigaan.

Näin kuvailee Pirkanmaan uusi maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen työmaan vaihtumista Hämeen liitosta Pirkanmaan liittoon.

Apuna luonnehdinnassa on käytetty saman suuntaisen siirron aluekehitysjohtajana muutama kuukausi aiemmin tehnyttä Matti Lipsasta, sillä Ahoselle maakuntajohtajakokemusta on kertynyt vasta reilun viikon.

– Pirkanmaalle toi halu olla mukana kasvavan ja kehittyvän maakunnan tarinassa. Mittakaavaero on suuri ja siitä olin Hämeestä katsoen monta kertaa kateellinen.

Ahosen kohdalla kyseessä on kuitenkin paluu. Ensimmäisen kerran tie toi Hämeenlinnasta Tampereelle 1980-luvulla, kun perhe muutti Haiharan alueelle tulevan maakuntajohtajan aloitettua Klassillisen lukion Tampereella.

Katsetta ei kannata pysäyttää Helsinkiin.

– Opiskelu oli tavoitteellista. Joukko oli upeaa ja opiskelijoita oli paljon erilaisista taustoista. Hengestä kertoo se, että monia olisi Hämeenlinnassa varmasti kiusattu.

Lukion jälkeen opiskelupaikka löytyi Hervannasta TTKK:n arkkitehtilinjalta. Ensimmäiset viisi vuotta työuraakin kului Tampereella suunnittelutöissä Lasse Kosusen arkkitehtitoimistossa.

– 1980-–90-lukuihin verrattuna investoinnit ovat tietysti muuttaneet kaupunkikuvaa, mutta myös ihmiset katukuvassa ovat muuttuneet. Väkeä on enemmän, se näyttää nuoremmalta ja kansainvälisemmältä ja kaikilla on kovempi kiire, naurahtaa Ahonen.

Hämeenlinna ja hallintotyöt veivät mukanaan, kun työpaikka vaihtui Hämeenlinnan kaupungin projektiarkkitehdiksi vuonna 2005. Sen jälkeen seurasivat muun muassa Hämeen liiton maakunta-arkkitehdin, Janakkalan teknisen johtaja ja kunnanjohtajan ja Suomen kasvukäytävän projektijohtajan pestit.

– Kun julkisen sektorin tarjoama laajempi maailma aukesi, oli mahdotonta palata enää ovien ja ikkunoiden piirtämiseen.

Hämeen liiton maakuntajohtajaksi Ahonen valittiin vuonna 2016. Maakuntajohtajan ehdoton ykköstehtävä on Ahosen mukaan edunvalvonta.

– Alueen etujen ajaminen vaatii tavattoman hyvät verkostot sekä alueella, jonka viestiä vie että valtakunnan tasolla, jossa päätöksiin pyritään vaikuttamaan, tiivistää Ahonen.

Myös vaikuttamistyössä Hämeen ja Pirkanmaan välillä on merkittävä ero.

– Kanta-Hämeessä edunvalvonta oli enemmän maakuntaliiton vastuulla. Täällä mukana ovat muun muassa vahva Tampereen kaupunki, vireä elinkeinoelämä ja yliopistot. Kun voimat kootaan, saadaan viesti helpommin läpi valittuja kanavia pitkin.

Uuden maakuntajohtajan mukaan Pirkanmaan haasteena on varmistaa kehitys koko maakunnan alueella. Vahvuutena on kehittymisen halu ja kyky puhaltaa yhteen hiileen.

– Monipuoliseen yhteistyöhön pohjautuva kunnianhimoinen kehittäminen johtaa myös kansainvälistymiseen ja vientikelpoiseen liiketoimintaan. Pian huomataan, että keskustelukumppanit puhuvat jotain muuta kieltä kuin suomea. Katsetta ei kannata pysäyttää Helsinkiin.