Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MM22-liite keskiviikon Tamperelaisessa: Mistä syntyy kotikisakirous, Jukka Jalonen? – "Minulla on aiheesta ajatuksia..."

Leijonien päävalmentajalla on keinot selvitä kotikisakirouksesta, mutta hän ei paljasta niitä.

Suomi on ollut muutaman vuoden kiistattomasti maailman paras jääkiekkomaa arvoturnauksissa. Alla on ensimmäinen olympiakulta, edessä ovat MM-kotikisat. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen, onko käsillä kaikkien aikojen kiekkokevät?

– Siinä mielessä kyllä, että tilannetta, jossa samana keväänä on olympialaiset ja MM-kisat Suomessa, ei ole ollut eikä varmaan kovin äkkiä eteen tule. Huumaa tietysti lisää se, että Suomella on olympiakulta jo tältä vuodelta plakkarissa, Jalonen toteaa.

Suomen kahteen maailmanmestaruuteen ja tuoreeseen olympiakultaan valmentanut Jalonen johdattaa Leijonat toukokuun MM-kisoissa uuteen kotiluolaan Tampereen Nokia-areenalle.

– Nokia-areena on Suomi-kiekon koti tällä hetkellä, mutta on vaikea sanoa, pysyykö se sellaisena jatkossakin. Joka tapauksessa on tärkeää, että Suomessa on toinenkin huippuareena, kun Helsinki Hallin tuleva käyttö on kysymysmerkki, Jalonen sanoo.

Viimeisen 35 vuoden aikana vain Ruotsi vuonna 2013 on pystynyt voittamaan MM-kultaa kotikisoissa.

Miksi maailmanmestaruuden nappaaminen kotikaukalossa on ollut monelle maalle täysin tekemätön paikka?

– Minulla on aiheesta ajatuksia, mutta on parempi, että en avaa niitä julkisesti ja luon samalla jollekin osastolle lisää paineita, Jukka Jalonen aloittaa ja jatkaa:

Nokia-areena on Suomi-kiekon koti tällä hetkellä.

– Suurin syy on tietysti paineiden käsittely kotikisoissa. Monta kertaa ovat odotukset nousseet liian koviksi eikä kotijoukkue ole löytänyt tasapainoa rentouden ja mailan puristamisen välillä. Sama riski meilläkin on edessä, mies lisää.

Hän osaa kuvitella jo nyt sen, että jos turnaukseen hallitsevana olympiavoittajana lähtevä Leijonat pelaa yhden huonon ottelun, on yleinen mielipide se, että kaikki on päin peetä.

– Joukkueen ja johtoryhmän pitää suhtautua siihen niin, että me tiedämme, mitä joukkueessa tapahtuu ja antaa muiden höpöttää mitä höpöttävät

Päävalmentaja Jalonen tunnistaa ympärillään sen, että suomalaiset odottavat Leijonilta MM-kultaa.

– Se on ymmärrettävää. Moni taitaa olla siinä luulossa, että paikkamme mitalipeissä on jo varma, mutta sitä se ei todellakaan ole. Turnaus alkaa aina puhtaalta pöydältä.

– Menestyminen on kiinni kauhean pienistä asioista. Suomi on pelannut arvokisoissa muutaman viime vuoden aikana paljon niin sanottuja yhden maalin pelejä. Ei tilastoissa ole pelejä, joissa olisimme jyränneet vastustajan täysin, Jalonen muistuttaa.

Leijonat on aina hävinnyt tai voittanut joukkueena. Yhteisöllisyys on ollut tärkein seikka mestaruuksia voitettaessa, sanoo Jukka Jalonen.

– Meidän filosofian mukaan yhden ihmisen ei tarvitse ratkaista peliä yksin. Kenellekään yksittäiselle pelaajalle ei saa tulla liian isoa painolastia voittamisesta. Riittää, kun hoitaa oman tehtävänsä niin hyvin kuin pystyy. Joku sen pelin sitten ratkaisee, hän linjaa.

Suomen kotikisajoukkueen pelaajarunko muodostunee olympialaisissa menestyneestä joukkueesta.

– Siinä kaikki pelaajat täyttivät paikkansa. NHL:stä tullee muutama täsmävahvistus. Se on selvää, että koska seuraavat MM-kotikisat ovat aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua, ovat pelaajat innoissaan tulossa kisoihin, Jalonen sanoo.

NHL-miesten kohdalla pelaajavalinnoista keskustelu on aina vaikeaa, kun kukaan ei voi tietää, keitä edes on teoriassa saatavilla.

– NHL:n ensimmäinen pudotuspelikierros päättyy samoihin aikoihin, kun kiekko putoaa ensimmäisessä MM-ottelussa jäälle Nokia-areenalla. Kaiken päälle on monta avointa kysymystä: milloin pelaaja sitten olisi käytössä, onko hän terve vaikka onkin pelannut pudotuspeleissä, jätämmekö viisi paikkaa joukkueesta auki ja pelaamme pari ensimmäistä ottelua kolmella kentällä, Jalonen luettelee.

– Teemme päätöksiä varmaankin aivan viime vaiheessa, jolloin joukkueen kokoonpano lyödään lukkoon, hän lisää.