Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi–Venäjä-seuran aktiivit järkyttyivät, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – "Järjestö on tällä hetkellä vikasietotilassa"

Kriisi: Pääsihteeri Nina Sinkko toivoo, etteivät ihmiset antaisi vaikeassa tilanteessa periksi.

Suomi–Venäjä-seuran aktiiveilla oli erityinen syy järkyttyä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Mukana on edelleen ihmisiä, joilla on kokemusta Suomi–Neuvostoliitto-seurasta ja vuosikymmenien historia ystävyysseuratoiminnasta.

Pääsihteeri Nina Sinkko sanoo, että tilanne on ollut raskas käsitellä.

– Järjestö on tällä hetkellä vikasietotilassa. On ollut pakko miettiä uudenlaisia toimintatapoja. Venäjälle pääsy on nyt todella rajattua, ja venäläisille kumppaneille ei ole oikein mahdollisuuksia toimia meidän kanssa, voi nousta aikamoiseksi toiminnalliseksi esteeksi.

Järjestössä on tarvinnut pohtia tosissaan, mitä seuraavaksi.

– Tapaamisia ja kohtaamisia tietysti on, mutta mitään kunnollista projektitoimintaa ei tällä hetkellä ole, normaalia toimintaa ei voi tässä maailman tilanteessa tehdä.

Sinkko sanoo, että järjestössä on ihmisiä, jotka ajattelevat että vuosikausien mittainen työ on tehty äkkiä tarpeettomaksi.

– On ihmisiä, jotka ovat olleet vuosikymmenet mukana, ja he ovat todella lamaantuneita. Sitä on kuullut, että oma pitkäjänteinen työ on valunut hukkaan viime päivinä. Toki kenttätason toiminta on perustunut siihen, että on tullut henkilökohtaisia kaverisuhteita ja on saatettu ihmisiä yhteen ihan käytännössä.

– On ajateltu niin, ettei sellaiset ystävyydet ole tässä kaikki katkenneet. On Venäjälläkin tietysti ihmisiä, jotka eivät hyväksy maan sotatoimia mutta niitä on tässä kohtaa kovin hankala vastustaa.

Sinkon mukaan asiassa on toki sekin näkökulma, että ihmisten väliset kohtaamiset ovat nyt tarpeellisempia kuin vuosikausiin.

– Kriisi on osoittanut sen, että tällaisille ihmisten välisille kohtaamisille on oikeasti tarve. Nyt ihmiset ovat toisistaan niin kaukana kuin mahdollista. Sekään ei auta, että Venäjällä on onnistuttu luomaan mielikuva vihamielisestä lännestä, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Näen sen, että tulevaisuudessa tälle työlle on tarvetta, siihen vaan vaaditaan tosi paljon sallivampi ja yhteistyökykyisempi Venäjä.

Äärimmäisen haastavasta tilanteestakin huolimatta Sinkko toivoo, etteivät ihmiset antaisi periksi.

– Eihän tällaisessa työssä olevat ihmiset voi heittää kirvestä kaivoon. Se tehtävä on luoda ihmisten välille kontakteja, ja nyt kun se on erittäin vaikeata, sellaisen työn merkitys vaan kasvaa edelleen.

Tulevaisuutta on toki hyvin vaikea ennustaa.

– Emme voi tietää, millaisia ne ratkaisut ovat siinä tilanteessa jos sota päättyykin jossain vaiheessa. Jos tämä on pitkäaikainen olotila, niin se tulee vaikuttamaan väistämättä myös meidänkin toimintaamme järjestönä, Sinkko pohtii.