Kirjailijan päivä alkaa aamiaiskulholla, joka valmistuu parissa minuutissa – Tuija Välipakan uutuuskirjassa vieraillaan kirjailijoiden keittiöissä

Tuija Välipakka esittelee uutuuskirjassaan suosikkiaamiaisensa ja vierailee muiden keittiöissä.

Luova työ vaatii kurinalaisen päivän aloituksen. Tamperelainen kirjailija Tuija Välipakka syö nimittäin joka aamu samanlaisen aamupalan – tai aamiaiskulhon, joksi hän on aamupalansa nimennyt.

Edes äitienpäivä ei tee poikkeusta, vaan silloinkin Välipakka kaivaa kaapista jättikulhon, johon hän kasaa aamiaisensa kerros kerrokselta.

Kulhon pohjalle Välipakka kauhoo sekä turkkilaista jogurttia että Alpron kasvipohjaista mangojogurttia.

Jääkaapin vieressä on majesteettisen kokoinen purkki täynnä pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä, joita Välipakka ripottelee kulhoon jogurtin päälle.

– Hamstraan pähkinöitä varastoon, jos löydän hyviä tarjouksia.

Pähkinäpurkki kulkee Välipakan mukana myös mökillä, jotta aamupala ei jäisi sielläkään välistä.

Lopuksi kulhoon tulee vadelmia, mansikoita, mustikoita, puolukkajauhetta, kookoslastuja, fenkolinsiemeniä ja mintunlehtiä. Päällysteet vaihtelevat sesongin mukaan.

– Onneksi Suomesta saa tuoreita yrttejä ja marjoja ympäri vuoden. Muistan myös ne ajat, kun näin ei ollut. Pidän myös granaattiomenan siemenistä, mutta niitä on saatavilla edullisesti vain sesonkiaikana.

Välipakan aamiainen on viimeisen päälle hiottu kokonaisuus, joka on valmis parissa minuutissa. Ennen aamiaiskulhon keksimistä Välipakka ei syönyt lainkaan aamiaista.

– Join pelkää kahvia, ja siksi olo oli iltapäivällä huono. Enää en ole tinkinyt kertaakaan aamiaisista.

Välipakan ruokailutavoista ja ruokamuistoista voi lukea lisää Kirjailijan keittiössä -kirjasta, joka yhdistelee ruokaohjeita ja tarinoita. Välipakka vieraili kirjaa varten kirjailijakodeissa keskustelemassa muun muassa ruokamuistoista ja ruokiin liittyvistä tavoista. Jokaisen kirjailijan luona valmistettiin ruokia, joita kirjassa myös esitellään.

– Se ei ole perinteinen ruokakirja, vaikka siellä onkin ohjeita. Tekstiä on enemmän, ja siksi sitä voi lueskella vaikka kesällä laiturinnokassa.

Kirjassa on pistäydytty seuraavien kirjailijoiden luona: Juha Siro, Johanna Sinisalo, Ville Hytönen, Sirpa Kähkönen, Outi Pakkanen, Marko Annala ja Inga Magga, Viggo Wallensköld, Leena Parkkinen, Anneli Kanto ja Sofi Oksanen. Lisäksi Katri Wanner-Salmi muistelee kirjassa Vexi Salmea.

Aamiaiskulho vaikuttaa tuoneen tasapainon kirjailijan aamuihin, joihin aamupalat eivät ole juuri kuuluneet. Aamiaiset ovat tökkineet lapsesta asti, kuten kirjasta käy ilmi.

– Äitini pilkkoi leivät pieniksi paloiksi juustoineen ja leikkeleineen nopeuttaakseen kouluun lähtemistä. En edelleenkään välitä syödä leipää aamuisin, enkä ole myöskään puuroihminen. Teen joskus tuorepuuroja, mutta niiden valmistaminen edellisenä iltana tuppaa unohtumaan.

Tämän aamiaiskulhon ainekset:

Pohjalle: vähärasvaista turkkilaista jogurttia ja Alpron kasvipohjaista mango-jogurttivalmistetta

Jogurttivalmisteiden päälle: pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä ja tuoreita marjoja

Kaiken päällä on vielä marjajauhetta (puolukka), kookoslastuja, fenkolinsiemeniä ja mintunlehtiä

Ohjetta voi muokata oman maun ja sesongin mukaan.

Tuija Välipakka: Kirjailijan keittiössä. Siltala 2022. 264 sivua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut