Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VR irtisanoo idän tavaraliikenteeseen liittyvät sopimukset – Päätös merkinnee venäläisen hiilirallin päättymistä Tampereella

VR ilmoitti tiistaina ajavansa alas idän tavaraliikenteen. Tämä merkitsee todennäköisesti loppua myös Tampereen kautta kulkevalle hiilirallille. Venäläistä kivihiiltä kuljetetaan kiskoilla Tampereen kautta Poriin.

VR Groupin vt. toimitusjohtaja Topi Simola ei täsmennä erikseen, koskeeko lopettaminen myös Rauanheimoa, jonka Porin Tahkoluodon terminaaliin hiiltä kuljetetaan.

– Irtisanominen koskee kaikkia idän tavaraliikenteeseen liittyviä asiakassopimuksiamme, hän kommentoi sähköpostitse.

Simola muistuttaa, että asiakassopimukset ovat luottamuksellisia, eikä niitä voi tästä syystä kommentoida tarkemmin.

Simola kertoo, että VR:n tavoitteena on mahdollisimman nopea idän tavaraliikenteen alasajo.

– Olemme tänään aloittaneet asiakassopimusten irtisanomisen. Liikenne loppuu kokonaan viimeistään vuoden loppuun mennessä.

VR tiedotti tiistaina, että tavaraliikenne pysäytetään hallitusti ja asiakkaiden kanssa neuvotellen. Tiedotteessa todetaan, että jokin osa liikenteestä voi jatkua irtisanomisehtojen mukaisesti vuoden loppuun, jos asiakas sitä edelleen vaatii.

VR:n tiedotteessa kerrotaan, että länsimaiden pakotteet eivät toistaiseksi kohdistu rautatieliikenteeseen EU:n ja Venäjän välillä, joten VR:n asiakkaiden kanssa tekemien tavaraliikennesopimusten purkaminen tulee hoitaa lähtökohtaisesti sopimuksissa määritellyllä ja asiakkaiden kanssa neuvoteltavalla tavalla. Asiakaskohtaisesti liikenne voidaan lopettaa heti, jos asiakas siihen suostuu. Sopimukset Venäjän rautateiden (RZD) kanssa päättyvät samassa yhteydessä liikenteen loppumisen kanssa.

Mahdollisista pakotteista ja lisärajoituksista päättää Euroopan unioni.

VR muistuttaa noudattavansa toiminnassaan tarkasti pakotepäätöksiä samoin kuin kaikkea muutakin lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. Jos uusia pakotteita tulee voimaan, aikataulu lopunkin idänliikenteen pysäyttämiseksi nopeutuu niiden mukaiseksi.

e

Tampereen kautta kulkevat hiilijunat

Ohessa VR Groupin vt toimitusjohtajan Topi Simolan vastaus:

Irtisanominen koskee kaikkia idän tavaraliikenteeseen liittyviä asiakassopimuksiamme.