Lakko alkamassa tiistaina, lue tästä viimeiset tiedot vaikutuksista Tampereella – Näin toimintaan päiväkodeissa, kouluissa, uimahalleissa, kirjastoissa, busseissa...

Tiistaina alkamassa oleva kunta-alan lakko vaikuttaa Tampereen kaupungilla moniin palveluihin.

Juko sekä ammattiliitot JHL ja Jyty ovat jättäneet lakkovaroituksen ajalle 3.–9. toukokuuta.

Vaikutukset perusopetukseen: opetus keskeytetään: Lakon toteutuessa koulutyö keskeytetään 3.–9. toukokuuta. Sivistys- ja kulttuurilautakunta teki koulutyön keskeytyksestä ehdollisen päätöksen 29.huhtikuuta.

Lakko kohdistuu opetukseen, pedagogiseen tukeen ja ohjaukseen sekä siivoukseen, kiinteistöhuoltoon ja ruokapalveluihin. Tämä tarkoittaa koulutyön keskeytyksen lisäksi sitä, että Tampereen kaupungin järjestämää aamu- ja iltapäivätoimintaa ei järjestetä, kouluruokaa ei ole tarjolla eivätkä koulukuljetukset toteudu.

Lakon ulkopuolelle on rajattu ajankohtaan osuvat leirikoulut ja Tampereen ulkopuolelle suuntautuvat opintoretket. Näiden oppilaiden koulutyö jatkuu leirikoulujen ja opintoretkien ajan.

Myös opiskeluhuollon palvelut perusopetuksen ja toinen asteen osalta ovat lakon piirissä.

Vaikutukset varhaiskasvatukseen: Lakko toteutuessaan vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiin järjestää varhaiskasvatuksen palvelua täysimääräisenä. Palvelua joudutaan rajoittamaan huomattavasti enemmän kuin aiemmin kahden päivän lakkotilanteissa. Esiopetusryhmien toiminta joudutaan keskeyttämään kokonaan lakkopäivien ajaksi.

Päiväkodeista noin 80 prosenttia joudutaan sulkemaan kokonaan ja palvelut keskitetään tiettyihin päiväkoteihin 3.–9. toukokuuta. Päiväkoteja on avoinna yhdeksän eri puolilla kaupunkia. Lakon toteutuessa nämä päiväkodit ovat avoinna mahdollisuuksien mukaan kello 7–17. Lakon toteutuessa 3.–9. toukokuuta avoinna ovat seuraavat päiväkodit: Tesoma, Lielahti, Jussinkylä, Pellervo, Kalevanharju, Irjala, Multisilta, Talvitie ja Hallila.

Asiakkaille on viestitty päiväkotikohtaisesti, mistä päiväkodeista ohjaudutaan mihinkin avoinna olevaan päiväkotiin. Lapsia voidaan ottaa kyseisinä päivinä ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan palvelun piiriin kyseisinä päivinä. Yhdenvertaisuus- ja varhaiskasvatuslakiin perustuen asiakkaita ei voida asettaa ensisijaisuusjärjestykseen esimerkiksi huoltajan työ- tai opiskelutilanteen mukaan.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä 3.–9. toukokuuta.

Lapsen poissaolo lakkopäivien aikana on maksutonta, mikäli huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon itse tai mikäli varhaiskasvatusta tai esiopetusta ei pystytä tarjoamaan kyseisinä päivinä. Maksuttomuusmerkintä tehdään henkilökunnan toimesta päiväkodilla ja esiopetuksessa lakon jälkeen.

Mahdollinen lakko vaikuttaa myös päiväkotien ruokapalveluihin, jotka pääsääntöisesti tuottaa Tampereen Voimia. Lakkopäivinä tarjolla olevat ateriat eivät ole ruokalistojen mukaisia ja lasten erityisruokavalioita ei pystytä toteuttamaan.

Varhaiskasvatuksen palveluissa olevien lasten ja esioppilaiden kuljetukset eivät myöskään toteudu lakkopäivinä.

Vaikutukset kaupungin lukiokoulutukseen: Opiskelijat opiskelevat etänä/kotona itsenäisesti rehtorien antamien ohjeiden mukaisesti. Lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti. Turvallisuussyistä kouluihin sisäänpääsyä rajoitetaan ja Voimian lakon vuoksi opiskelijaruokailua ei järjestetä. Lisäksi opiskeluhuollon palvelut ovat lakon piirissä.

Myös Tampereella olevissa yksityisissä tai valtion lukioissa voi olla lakon aikana poikkeusjärjestelyjä. Tarkemmin tietoa saa lukioiden verkkosivuilta: Kalevan lukio, Tampereen yhteiskoulun lukio, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio, Tampereen Rudolf Steiner -koulun lukio ja Tampereen ruotsalaisen koulun lukio - Svenska samskola i Tammerfors.

Vaikutukset Tredun toimintaan: Toimipisteiden opetusjärjestelyt vaihtelevat lakkopäivinä. Joissain toimipisteissä lähiopetus on mahdollista, useissa toimipisteissä siirrytään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaiseen itsenäiseen opiskeluun tai etäopetukseen. Tarkemmat tiedot saa Wilma-tiedotusta seuraamalla. Myös opiskeluhuollon palvelut ovat lakon piirissä.

Vaikutukset sosiaali- ja terveyspalveluihin: Jos lakko toteutuu, lasten ja aikuisten kiireettömiä suuhygienistin aikoja joudutaan perumaan 3.–9. toukokuuta Linnainmaan, Lielahden, Koukkuniemen, Tammelan, Tipotien, Tullinkulman ja Vuoreksen hammashoitoloissa. Suuhygienistin aikojen peruutukset koskevat myös lasten ja nuorten monihuonetoimintaa Linnainmaalla, Tammelassa ja Lielahdessa ja sekä aikuisten monihuonetoimintaa Tullinkulmassa ja Tipotiellä. Aikojen peruuntumisesta pyritään ilmoittamaan mahdollisimman pian.

Lähitorien ravintolat ovat kiinni, mutta muuten lähitorit toimivat pääosin normaalisti.

Lapsiperheiden kotipalvelussa ja perhetyössä kotikäyntejä voidaan joutua perumaan.

Vammaispalveluissa päiväaikaisen toiminnan yksiköt Wärjäämö ja Pappilanpuisto ovat lakon ajan kiinni. Palveluita tarvitsevat asiakkaat ohjataan Tuomikallion tai Nuutisaran toimintakeskuksiin.

Vaikutukset liikuntapalveluihin: Lakko vaikuttaa liikuntapaikkojen aukioloihin Tampereella. Lakon toteutuessa osa sisäliikuntatiloista, ulkoliikuntapaikoista ja uimahalleista on suljettuna 3.–9. toukokuuta. Ohjattuja liikuntaryhmiä järjestetään tänä aikana rajoitetusti, mutta liikuntaluotsitoiminta jatkuu. Ohjatun liikunnan asiakkaita tiedotetaan muutoksista.

Sisäliikuntatiloista Ikurin liikuntahalli, Pyynikin palloiluhalli, Tampereen stadion, Tesoman palloiluhalli sekä Tampereen Messu- ja Urheilukeskus ovat suljettuna mahdollisen lakon aikana.

Hervannan vapaa-aikakeskus ja Kaukajärven vapaa-aikatalo ovat auki vaihtelevasti, aukioloajat päivitetään liikuntapalvelujen verkkosivuille. Nääshalli on avoinna normaalisti, poikkeuksena tiistai 3. toukokuuta, jolloin aukioloaika on kello 15.00–21.30. Vuoreksen koulukeskus on arkisin avoinna kello 14.00–21.30. Kauppi Sports Center on auki normaalisti ja koulujen liikuntatilat ovat osittain avoinna, mutta Kissanmaan, Hatanpään ja Pohjois-Hervannan kouluilla ei ole iltatoimintaa. Muutokset aukioloaikoihin ovat mahdollisia.

Uimahalleista Tampereen uintikeskus on auki normaalien yleisöaukioloaikojen mukaan ja maauimala aukeaa suunnitellusti perjantaina 6.5. Tampereen uintikeskus on poikkeuksellisesti suljettuna yleisöltä uintikilpailujen vuoksi 7.–8. toukokuuta., jolloin Pyynikin uimahalli pidetään korvaavana auki asiakkaille normaalin viikonlopun tapaan.

Jäähalleista Hervannan jäähalli on suljettu, Hakametsä ja Tesoma ovat mahdollisesti avoinna kello 15.00–22.30.

Ulkoliikuntapaikat ovat käytössä, mikäli olosuhteet sen turvallisesti mahdollistavat, seuraavin poikkeuksin: Tampereen stadion, Hervannan keskusurheilukenttä, Pyynikin urheilukenttä, Lamminpään urheilukenttä sekä Kalevan liikuntapuisto ovat suljettuina. Pukuhuonetilat ovat suljettuina, paitsi Kaupin urheilupuistossa, jossa ne pyritään pitämään avoinna.

Koulukadun kenttä on suljettuna korjaustöiden takia. Kaupissa tykkilumilatu suljetaan tältä kaudelta.

Nuorisopalveluissa nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 on auki normaalisti, mutta nuorisotalojen aukioloaikoihin saattaa tulla muutoksia, joiden tarkentuessa niistä tiedotetaan.

Liikuntapalvelujen asiakaspalvelu on avoinna normaalisti.

Vaikutukset kulttuuripalveluihin: Vapriikin ja Milavidan näyttelyt pyritään pitämään auki. Osa Vapriikin näyttelyistä saattaa olla avoinna rajoitetusti. Apinat – kädellisten tarina näyttely on avoinna koko lakon ajan. Sekä ravintola Valssi että Amurin Helmi ovat auki normaalisti. Museot eivät ota uusia ryhmävarauksia lakkopäiville.

Lakkopäivien aikana Tampereen taidemuseossa saattaa olla poikkeuksia aukiolossa ja palveluissa. Lakon toteutuessa Muumimuseo on kiinni.

Sara Hildénin taidemuseon palvelutarjonnassa on lakon vuoksi rajoituksia aukioloissa ja palvelujen laajuudessa. Museo on suljettu tiiistaina 3.5. sekä lauantaina 7.5. ja avoinna keskiviikosta perjantaihin 4.–6.5. kello 11–17.30 sekä sunnuntaina 8.5. kello 10–16.30.

Kaupunkikulttuuriyksikön ja Laikun toiminnat pyritään järjestämään normaalisti. Mahdollisista muutoksista viestitään erikseen. Tampere Filharmonia työskentelee normaalisti.

Vaikutukset työväenopiston toimintaan: Työväenopiston toimisto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse 3.–9.5., mutta tilapäistä ruuhkaa voi esiintyä henkilöstövajeen vuoksi. Merkittävä osa kursseista toteutuu normaalisti. Opisto pyrkii ilmoittamaan kaikille opiskelijoille, jos opetuskerran peruuntuminen on tiedossa. Toteutuvia yleisluentoja ei voi seurata verkossa lakon aikana. Taiteen perusopetuksen ryhmille ilmoitetaan, jos tunnit peruuntuvat.

Lakon toteutuessa Sampolassa sijaitseva Kahvila Pulina on kiinni 3.–9.5.

Vaikutukset kirjastojen toimintaan: Lakon aikana kaikki Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteet ovat omatoimikirjastoja lukuun ottamatta kiinni eikä kirjastoauto kulje. Omatoimikirjastoissa ovat voimassa pelkät omatoimiaukioloajat ilman palveluaikaa. Kirjastojen tapahtumat ja tilavaraukset on peruttu lakon ajalta.

Lakon aikana aineistoa tai varauksia ei kuljeteta kirjastojen välillä, eikä varauksia voi noutaa kiinni olevista kirjastoista. Aineistoa voi palauttaa kirjastojen palautusluukkuihin.

Varausten noutopäivät ja lakon ajalle osuvat aineiston palautuspäivät siirretään lakon jälkeiseen aikaan. Kirjaston e-aineistot ovat normaalisti käytössä verkon kautta ja kirjastoasioita voi hoitaa PIKI-verkkokirjastossa.

Vaikutukset Tampereen Veden toimintaan: Tampereen Veden asiakaspalvelu on kiinni lakon aikana. Vedenjakelu ja jätevesien puhdistus toimivat normaalisti. Vesi- ja viemäriverkoston kunnossapitotöistä tehdään välttämättömät korjaukset.

Vaikutukset Infran toimintaan: Tampereen Infran oma henkilökunta ja kalusto kuuluvat suurelta osin lakon piiriin, mutta urakoitsijat ovat töissä. Lakko tulee muun muassa hidastamaan hiekoitussepelin poistoa varsinkin laitakaupungilla, ja se voi näkyä puhtaanapidossa esimerkiksi täydempinä roskiksina. Rakentamisen työmaista osa joudutaan keskeyttämään lakon ajaksi.

Vaikutukset Nyssen toimintaan: Mikäli lakko toteutuu bussivuoroista jää ajamatta noin kolmannes. Linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58, 82 eivät liikennöi. Lakko koskisi lisäksi osaa linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista. Ratikat ja muut bussilinjat liikennöisivät lakon aikana normaalisti.

Mahdollisen lakon aikana joukkoliikenteen asiakaspalvelu on suljettu. Lakon aikana puhelinpalvelut ovat suljettu eikä palautteisiin vastata.

Lakon aikana ajettavat vuorot päivittyvät edellisenä päivänä. Reittioppaasta on poistettu lakon piiriin kuuluvat vuorot. Tiedot saattavat kuitenkin muuttua – reittiopasta päivitetään sitä mukaa kun ajettavia vuoroja saadaan vahvistettua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut