Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pariskunta kuoli TikTokin takia – Lue miten suomalaisnuoret ovat sekaantuneet rikoksiin somehaasteiden takia

"Pariskunta kuoli yritettyään tehdä TikTokissa suosittua puutaidetta", kirjoitti MTV Uutiset viime viikolla.

Tätä aiheuttaa karmeimmillaan lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu sovellus TikTok, joka on erityisesti nuorten suosiossa.

Suomi on ihan yhtä lähellä TikTok-haasteita kuin muukin maailma. TikTokissa on paljon mukavia, haasteita, joita katsellessa voi esimerkiksi oppia uusia tansseja, mutta mukaan mahtuu myös niitä, joita toistaessaan ihminen syyllistyy rikokseen.

Toisessa ääripäässä ovat vaaralliset ja tyhmät haasteet, jotka uhkaavat omaa tai jonkun muun henkeä tai niissä hajotetaan jonkun omaisuutta.

Jutun alussa mainitun tapauksen uhrina oli amerikkalaispariskunta, joka aiheutti kuolettavan tulipalon ilmeisesti TikTok-villityksen seurauksena.

Tuhon taustalla oli niin sanotuiden fraktaalikuvioiden polttaminen puuhun. Se tapahtuu sähkön ja kemikaaliseoksen avulla. Prosessissa puuhun ohjataan voimakasta sähkövirtaa, ja kemikaalien kanssa reagoiva sähkö luo puuhun salamantyylisiä kuvioita.

Hölmöimpiä nuorten Tiktokissa julkaisemat videot ovat niitä, joissa täysin ulkopuolinen on kuvannut ja julkaissut jonkun tekemän rikoksen. Tätä mieltä on Itä-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisi Daniel Kalejaiye, jonka TikTok-videoita on katsottu kymmeniä miljoonia kertoja.

Varsinainen nuorten tekemä teko ei näy videoilla, mutta tekijän kasvot, nimi ja kertomus tai kuvailu tapahtumasta näkyvät.

– Idean taustalla on hyvä ajatus siitä, että tuodaan teko julki eikä päästetä tekijää pälkähästä, mutta kuvaaja ja julkaisija syyllistyy itse myös rikokseen, kun kesken olevaa esitutkintaa lähdetään paljastamaan, Konstaapeli Daniel -nimellä sosiaalisessa mediassa tunnettu Kalejaiye muistuttaa.

– Videot saattavat liittyä pahoinpitelyyn, raiskaukseen tai muuhun seksuaalirikokseen. Kuvaajan ajatus on ollut, että tämä henkilö on tehnyt tätä ja tätä ja että hänet pitää saada vastuuseen. Sosiaalinen media ei yksinkertaisesti ole oikea väline siihen, mies jatkaa.

Tiktokin tyypillistä materiaalia ovat haastevideot, joista suuri osa ei aiheuta kenellekään mitään vahinkoa vaan tuovat hauskuutta elämään.

Haasteen keksii usein sellainen, joka on huomannut toisen haasteen saaneen jättimäisen suosion. Haasteen, kivan tai ikävän, elinaika on viikkoja, ei yleensä kuukausia. Kiinnostus loppuu, kun tulee uusi haaste.

– Koulujen lukukausi päättyy pian ja odotan, mitä videoita Tiktokiin ilmestyy kouluista varastetuista tai niissä hajotetuista tavaroista. Jos sellaista tapahtuu niin aika näyttää menevätkö jotkut teot rikoksen puolelle, vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye pohtii.

Nykynuorten ei todellakaan voi sanoa olevan ensimmäinen sukupolvi, joka syyllistyy tyhmyyksiin. Heillä vain on käytössä välineitä, joilla teoista voi halutessaan tehdä satojen tuhansien ihmisten näkemiä.

Toisaalta nykynuorilla on saman tekniikan ansiosta mahdollisuus ottaa yhteys nettipoliisiin. Kynnys on paljon matalampi kuin lähteä soittamaan poliisilaitokselle, Kalejaiye tietää.

– Minulle tulee kuukaudessa Instagramin kautta parhaimmillaan satoja viestejä: palautetta, vinkkejä ja kysymyksiä. Monet nuoret kysyvät tietäessään rikoksen tapahtuneen, että mitä he voisivat asialle tehdä.