Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näsisaareksi kipattu jo lähes 15 000 kuormaa louhetta, valmiina nyt kolmannes – Kohta alkaa uusi näkyvä työvaihe

Näsisaarta on tehty tähän mennessä 280 000 kuutiota eli lähes 15 000 lavallisen verran.

Hiedanrannan puoleisesta päästä varastokasalla olevaa louhetta ajettiin vesistötäyttöön valmistelevien töiden yhteydessä noin 100 000 kuutiometriä eli noin 4 400 järeällä maansiirtodumppereilla ajettua kuormaa.

Pölkkylänniemen puoleisesta päästä louhetta ajettiin valmistelevien töiden yhteydessä Paasikiventien kautta kuorma-autoilla noin 5 200 kuormaa, joilla täyttöä tehtiin yhteensä noin 90 000 kuutiometriä. Työstä ei ole aiheutunut liikennehaittoja.

Näsisaaren rakennusurakassa varastokasan louhetta ajetaan vesistötäyttöön järeillä maansiirtoautoilla ja ajetun louheen määrä on tähän mennessä noin 90 000 kuutiometriä eli noin 3 300 kuormaa. Päivittäin ajetun louheen määrä on vaihdellut 4 000–5 000 kuutiometrin välillä. Urakoitsijalla tavoitteena on kasvattaa ajomäärää vielä suuremmaksi.

Ensimmäisen vaiheen valmistelevat täyttötyöt valmistuivat 10. huhtikuuta. Laajempi varsinainen Näsisaaren rakennusurakka, jota tekee Louhintahiekka Oy, käynnistyi 28. maaliskuuta. Rakennusurakka valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä ja se mahdollistaa raitiotien rakentamisen tulevan Hiedanrannan asuinalueen kautta Lentävänniemeen. Vuoden loppuun mennessä Näsisaarta rakennetaan noin miljoonalla louhekuutiolla.

Näkyvä työvaihe alueella tulee olemaan myös Lielahden voimalaitoksen lauhdevesiputkien siirtoon liittyvien suurikokoisten putkien kokoaminen, joka on tarkoitus aloittaa jäiden lähdön mukaan vapun jälkeisellä viikolla. Jäiden lähdön yhteydessä varmistetaan myös suojaverhojen kunto ja tehdään korjaustyöt tarvittaessa.

Lielahden tehtaan toiminnan aikana syntynyt puuaines eli niin sanottu nollakuitu on täyttöalueen pohjoispuolella, joten sen käsittelyn kysymykset eivät liity tehtävään saaritäyttöön.

Pintavedestä on otettu näytteitä kahden viikon välein ja suojaverhon toimivuutta on tarkasteltu viikoittain. Vesianalyysien perusteella Näsijärven vedenlaadussa ei ole havaittu täyttötöiden vaikutusta suojaverhon ulkopuolella. Suojaverhon sisäpuolella on havaittu odotetusti veden samentumista.

Pohjavedestä on otettu ennakkonäytteet ennen töiden aloittamista ja kuukausi töiden aloittamisen jälkeen. Pohjaveden laadussa ei ole havaittu saaritäytöstä aiheutuvia muutoksia. Pohjaveden laatua tarkkaillaan neljä kertaa vuodessa.