”Home away from home” – Tampereen Ukraina-talosta tulee kohtaamispaikka

Tampereelle ollaan toukokuussa avaamassa ensimmäistä Ukraina-taloa.

Tampereelle avataan toukokuussa Ukraina-talo. Sen taustalla on Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa.

Tarkoituksena on tehdä talosta paikka, jossa ukrainalaiset voivat kohdata toisiaan, mutta myös suomalaisia. Itsenäisyydenkadulla sijaitsevaa tilaa on sisustettu sinikeltaisin värein. Lasten leikkihuoneen lattiassa on sinistä mattoa, tyynyt ovat sinisiä ja keltaisia. 450-neliöiseen, vanhaan ranskalaiseen ravintolaan rakentuvaa Ukraina-taloa voidaan käyttää monitoimitalona. Yhdessä huoneessa on lasten leikkipaikka, toiseen tulee kirjasto, kolmanteen opiskelu- ja työhuone. Tiloissa on myös pieni esiintymislava, jolla voidaan järjestää keikkoja.

Koska tilat ovat olleet pari vuotta tyhjillään, on paikassa riittänyt siivottavaa. Lisäksi on tehty pieniä korjaustöitä ja maalattu.

– Ennen kaikkea on siivottu ja maalattu, kertoo vapaaehtoinen Antti Hynynen.

Lapsille on myös järjestetty pientä toimintaa, sillä moni talolla ollut ukrainalainen vapaaehtoinen on perheellinen, joten lapset ovat mukana.

Jokainen, joka haluaa auttaa, voi tehdä sen tätä kautta.

Tarkoituksena on tehdä Ukraina-talosta kodinomainen kohtaamispaikka ukrainalaisille. Visiona on myös yhdistää suomalaisia ja ukrainalaisia.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Marina Govorukha kertoo, että yhdistys on saanut suomalaisilta runsaasti viestejä auttamishalusta. Tarkoituksena on, että jatkossa Ukraina-talo on paikka, jossa löytää helposti auttamiskeinon.

– Haluamme tehdä toiveseinän. Esimerkiksi jos lapsi haluaa polkupyörän tai nainen tarvitsee hiustenkuivaajaa. Emme kerää rahaa ja osta sitä, vaan toivomme, että auttaja voi itse ostaa ja antaa sen lapselle, Govorukha sanoo.

Samalla auttaja näkee lapsen ilon ja saa kenties itselleenkin vielä paremman mielen.

– Jokainen, joka haluaa auttaa, voi tehdä sen meidän kautta, Hynynen kuvailee.

Tampereen ukrainalaisten yhdistys tunnetaan myös tavarakeräyksestään, joka pyörii edelleen Nekalassa. Yhdistys järjestää myös joka lauantaisin mielenosoituksen Keskustorilla. Ukraina-talon tarkoituksena on yhdistää ihmisiä.

– Ei ole niin, että sota loppuu ja Ukraina-talo menee kiinni, Hynynen kuvailee.

– Uskon, että moni haluaa olla mukana Ukrainan jälleenrakentamisessa ja pyrimme luomaan siihen tulevaisuudessa mahdollisuuksia myös yhdistyksen kautta.

Muun muassa Tampereen kaupunki on avustanut Ukraina-taloa. Yhdistys on saanut kuitenkin apua niin yksityisiltä kuin yrityksiltäkin. Hynynen kuitenkin uskoo, että aina voi tehdä lisää.

– Ei koskaan voi sanoa, että olen tehnyt jo riittävästi. Aina voi tehdä vähän enemmän.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut