Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Söpöysvaroitus! Marsut, varsat, puput ja laamat hurmaavat lakkautetussa kyläkoulussa, jossa on nyt paljon muutakin – "...kuntosali, lounaskahvila, anniskeluoikeudet, viikonloppupitseria..."

Kyläosuuskunnan perustamaan kylätaloon houkutellaan kävijöitä kauempaakin. Tämän kesän ykkösvetonaula on minihevosen varsa Into.

Marsujen ääni kuuluu jo ennen kuin ovi on kokonaan auki. Jo lakkautetun kyläkoulun vanhaan puutyöluokkaan tehdyssä Pupulassa käy vilske. Kanien ja marsujen aitauksen viereen menijää tervehtii utelias lauma. Aitauksen puolella käyvä kameran hihna haistellaan tarkkaan. Onko se kenties jotain syötävää?

Kun kantatie 58:aa on ajettu kolmisentoista kilometriä Kangasalta Oriveden suuntaan, on vasemmalla talo, jonka ulkonäöstä ei heti arvaa, mitä se kätkee sisälleen. 1970-luvun punatiilinen talo on vanha Kautialan kyläkoulu, joka lakkautettiin vuonna 2019. Nykyään se palvelee kylätalona, jota pyörittää Raudanmaan kyläosuuskunta.

Katri Lindberg kertoo, että kylä oli aikanaan mukana Suomen älykkäin kylä -kisassa. Silloin tavoitteena oli säilyttää kylän ainoa ja viimeinen palvelu, kyläkoulu. Kävi kuitenkin niin, että koulu silti lakkautettiin. Kyläläiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan alkoivat miettiä, mitä sen tilalle voitaisiin saada.

Vuoden 2020 joulukuussa Raudanmaan kyläyhdistys, Raudanmaan maatiaisnaiset ja Raudanmaan nuorisoseura perustivat osuuskunnan. Se osti vanhan kyläkoulurakennuksen.

– Teimme Kangasalan kaupungille ehdotuksen euron hinnasta, mutta jouduimme maksamaan markkinahinnan. Se antoi potkua, että tämä pitää saada toimimaan, Katri Lindberg kertoo.

Nyt kylätalolla on kuntosali, lounaskahvila, anniskeluoikeudet, viikonloppupitseria sekä Lastenmaatila Pikkupiha.

Olemme toteuttaneet kyläläisten toiveita.

– Olemme toteuttaneet kyläläisten toiveita, kun palveluita ei ollut, Lindberg kertoo.

Parhaillaan menossa on myös terassihanke.

Kyläläisten palveluiden lisäksi tarvitaan myös tulonlähteitä. Ajatus Pikkupihasta on tullut osuuskunta-aktiivin mukana Hollannista.

– Siellä joka kylässä on lastenmaatila, jossa vietetään aikaa ja niitä hyödynnetään kuntoutuksen tukena, kertoo Pirkko Syrjäläinen.

Osuuskunta-aktiivit alkoivat miettiä, voisiko sama toimia Suomessa. Usein syitä lähteä maalle ovat luonto ja eläimet.

– Olen eläinlääkäri ja ollut eläinihminen pienestä pitäen. Kaikilla ei ole mahdollista pitää eläimiä, meille voi tulla katsomaan niitä, Syrjäläinen sanoo.

Pikkupihalla on ympäri vuoden avoinna Pupula, jossa asuvat marsut ja kanit. Kesällä pihan aitauksiin muuttavat myös lampaat, miniatyyrihevoset, laamat, alpakka, kääpiövuohet, kanat ja ankat. Tämän kesän erityinen vetonaula on keväällä syntynyt varsa, jonka edesottamuksia on voinut seurata myös sosiaalisessa mediassa.

Pikkupihalla eläimiä pääsee seuraamaan läheltä, mutta kaikki tapahtuu kuitenkin niiden ehdoilla. Lindberg ja Syrjäläinen sanovat, että lastenmaatila-nimityskin on hieman harhaanjohtava.

– Aikuisetkin haluavat järjestää täällä synttäreitä, Lindberg kertoo.

Moni karskimpikin heltyy. Toisinaan kassalla on nähty isiä, jotka ovat ensin ajatelleet, etteivät osta itselleen lippua Pupulaan. Vierailun jälkeen he ovat kuitenkin myöntäneet, että eläimet ovat sittenkin aika söpöjä.

– Tämä on harrastus, joka vie kaiken vapaa-ajan, mutta ei voi olla hymyilemättä, kun on täällä.