Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näky, joka ei enää palaa Hämeenkadulle – Tänä vappuna Hämeenkadun ajorataa ei pyhitetä juhlivalle kansalle

Joukkokokoontumisten aika Hämeenkadulla on ohi. Tänä vappuna Hämeenkatua ei suljeta perinteiseen tapaan liikenteeltä, eivätkä ihmiset vaella Hämeenkadun ajoradalla vappupalloineen ja skumppapulloineen.

Tänä vappuna tapahtumat ovat hajallaan siellä sun täällä. Esimerkiksi perinteinen vapputori on siirretty Hämeenpuistoon.

Teekkarien järjestämä fuksikulkue, joka on aiemmin kulkenut Hämeenkadulla tai Sorin aukiolta Hämeenkadun yli, lähteekin nyt Vapriikin luota Aleksandra Siltasen puistosta. Tampereen työväenmarssi on sentään saanut Tampereen kaupungilta luvan näkyä Hämeenkadulla. Marssi lähtee Sorin aukiolta ja kulkee jalkakäytäviä pitkin Jugendtorille.

Ratikka mullisti Hämeenkadun tapahtumakäytön kertarysäyksellä. Tampereen kaupungilla on tällä hetkellä erittäin korkea kynnys pysäyttää Hämeenkadun ratikkaliikenne tapahtumien vuoksi.

– Ratikkaliikenteen pysäyttäminen olisi teknisesti mahdollista, mutta käytännössä se voi olla hyvinkin haastavaa joukkoliikenteen kannalta, Tampereen Ratikan toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

Sirviö muistuttaa, ettei hänellä ole valtaa tehdä päätöstä pysäyttää ratikkaliikennettä tapahtumien takia.

Tampereen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita ei halua sanoa, etteikö Hämeenkadun liikennettä voisi koskaan pysäyttää. Kovin todennäköistä se ei kuitenkaan ole.

– Miten ihmiset sitten tulisivat niihin tapahtumiin, jos ratikan liikenne keskustaan blokattaisiin? hän pohtii.

Hämeenkatu on ollut Tampereella perinteinen ja ympärivuotinen juhla- ja paraatikatu. Pääkadun varrella ovat kulkeneet muun muassa pukkiparaatit, sambakulkueet, mielenosoitukset ja penkkariajelut. Vuonna 2011 Hämeenkadulla todistettiin puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia raskaine panssarivaunuineen.

Myös itsenäisyyspäivinä Hämeenkatu oli tapana sulkea ilotulituksen vuoksi. Hämeensillalle tuotiin isot tulipadat ja Maamme-laulu laulettiin Keskustorilla yhteislauluna. Lopuksi katseltiin ilotulitus, joka päättyi taputusten huminaan.

Ratikan tulon jälkeen tamperelaisten on täytynyt muokata perinteitä 2020-luvulle.

– Uskoisin, että uusia paikkoja varmasti löytyy. Olen kuullut, että esimerkiksi Hämeenpuistossa järjestettyihin penkkariajeluihin oltiin tyytyväisiä, Periviita kertoo.