Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeensillan patsaat saavat pian uudet paidat – kaupunki pukee veistokset MM-huumaan

Tampereen kaupunki pukee Hämeensillan Pirkkalaisveistoksille paidat jääkiekon MM-kisojen ajaksi. Pukemistapahtuma on jo toinen lyhyen ajan sisään, kun alkuviikosta Tappara puki Pirkkalaisveistoksille seuran paidat päälle.

Pirkkalaisveistosten, kuten muidenkin Tampereen patsaiden pukemista ohjaavat kuitenkin tiukat säännöt ja pukemiseen tulee hakea lupa Tampereen taidemuseolta. Taidemuseo voi antaa luvan julkisten veistosten väliaikaiseen pukemiseen ei-kaupallisten, Tampereen kaupungin historian tai tamperelaisuuden kannalta merkittävien tapahtumien yhteydessä.

– Tapparan menestys on tulkittu tamperelaisuuden kannalta merkittäväksi tapahtumaksi, kertoo Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö Suvi-Mari Eteläinen.

Taidemuseon antamat luvat perustuvat tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan taideteosta ei saa muuttaa tai loukata sen taiteellista arvoa.

– Me arvioimme, onko pukeminen asianmukaista ja teoksen arvolle ja sisällölle sopivaa. Pukemiseen saattaa liittyä myös turvallisuuskäytäntöjä kuten liikenteenohjausta. Näitä taidemuseo ei hallinnoi, Eteläinen sanoo.

Tampereen vilkas urheiluvuosi on tuonut taidemuseolle useampiakin hakemuksia ja yhteydenottoja patsaiden pukemisesta. Veistosten pukemista urheilutapahtumiin ohjaa julkisen taiteen ohjausryhmä, joka päätti periaatteista maaliskuussa. Urheilutapahtumissa pukemisen periaatteet ja luvan myöntäminen perustuva laji- ja sukupuolitasa-arvoon. Pukeminen koskee lajien merkittäviä pääsarjoja ja voi tapahtua finaalin tai finaalisarjan aikana. Patsaat pitää riisua viimeistään 48 tuntia finaalin jälkeen. Nämä periaatteet koskevat myös lajien kansainvälisesti merkittäviä arvokisoja.

– Nyt kun MM-kisat pidetään Tampereella, kaupungilta on tullut toive, että puetaan veistokset. Tähän on suostuttu, koska pyyntö on tullut kaupunkiorganisaation sisältä, Eteläinen sanoo.

Jos patsaita puetaan, materiaalien tulee olla pehmeää kangasta, joka ei vahingoita veistosta. Patsaita ei myöskään saa pukea niillä kiipeillen tai tikapuilla patsaisiin nojaten. Jos patsasta ei voi pukea maan tasalta, vaaditaan henkilönostin. Eteläinen kertoo, että veistoksen pukija vastaa kaikista kustannuksista – myös mahdollisista ylitöistä.

– Edellytämme, että teos vakuutetaan pukemisen ja riisumisen ajaksi vahinkojen varalta, Eteläinen kertoo.

Pukemista valvoo taidemuseon konservaattori tai museomestari.