Jarkko Varviokin toi 30 vuotta vanhan paitansa näytille.
Vapriikissa sijaitseva Jääkiekkomuseo on valmistautunut kevään MM-kotikisoihin uudistamalla näyttelynsä. Perusnäyttely on saanut uuden ilmeen, pohjaratkaisu on muuttunut ja päivitetyt sisällöt tuodaan esille uusista näkökulmista.
Suomalaisen jääkiekkoilun varhaisista vaiheista kerrotaan pelin, varusteiden ja sääntöjen kehityksen kautta. Maajoukkueiden nousua esitellään epävarmasta alusta aina tämän päivän MM- ja olympiamenestykseen.
Museossa on arvokisoihin liittyviä tuoreita lisäyksiä, joissa monessa on pirkanmaalaisuus vahvasti läsnä.
Petra Niemisen Pekingin olympialaisissa käyttämä pelipaita löytyy vitriinistä, samoin Anni Keisalan kesäkuun loppuun asti lainassa oleva pronssimitali samoista kisoista. Mukana on myös olympiavoittaja Harri Säterin paita Pekingistä.
Uutuus on myös Jarkko Varvion pelipaita Prahan MM-kisoista vuonna 1992. Miesten A-maajoukkue otti silloin ensimmäisen MM-mitalinsa ja Varvio voitti ensimmäisenä suomalaisena kisojen pistepörssin.
– Varvio toi itse paidan museolle. Hän sanoi paidan luovuttaessaan, että kun saavutuksesta on kulunut 30 vuotta, on hyvä aika tuoda paita museoon, jossa se on arvoisessaan paikassa, Jääkiekkomuseon yhteyksistä ja markkinoinnista vastaava Mika Vehmas sanoo.
Jääkiekkomuseon Pelataan Suomessa -näyttelyssä tarkastellaan Suomessa järjestettyjä nuorten, naisten sekä miesten arvoturnauksia aina Hakametsän 1965 kisoista Espoon kevään 2019 naisten MM-kisoihin asti.
Suomi-kiekon tarinaa valotetaan myös pääsarjojen osalta: miesten puolella keskitytään erityisesti Liigan perustamiseen ja sen merkitykseen suomalaisen huippukiekon kehitykselle.
Esillä ovat nyt muun muassa Lukon mestaruuspaita viime kaudelta ja Jarkko Immosen 600. liigapelissään käyttämä Jukurit-paita.
– Saimme myös Hakametsän viimeisessä liigapelissä Tappara-HPK käytetyn kiekon sekä Tappara-kapteeni Otto Rauhalan ottelussa käyttämän mailan. Molempien esineiden saamisesta museoon oli sovittu etukäteen Tapparan kanssa, Vehmas kertoo.
Naisten Liiga on saanut naiskiekkoilun kehityksestä kertovan osionsa. Näyttelyssä esitellään myös suomalaisia sankareita ulkomaisista kaukaloista. Uusia lisäyksiä osiossa ovat muun muassa Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen pelipaidat kuluvalta kaudelta.
Jääkiekkomuseon perusnäyttelypäivityksen lisäksi Vapriikin Galleriatilassa on 29.4.–29.5. esillä Liekehtivä Leijona- näyttely, jossa menneitä kisakarkeloita pääsee fiilistelemään muun muassa kisatuotteiden, markkinointimateriaalien ja kisabiisien kautta.
Tampere-talon pääkäytävällä on mahdollista ihastella kotikisojen näyttävimpiä hetkiä vuosikymmenten varrelta valokuvanäyttelyssä 13.5.–11.6.