Nordea: asuntolainahakemuksissa palattu normaalin kevään tasolle kahden ennätysvuoden jälkeen – nyt varaudutaan korkojen ja hintojen nousuun

Nordean alkuvuosi Tampereella on ollut vilkas. Yritys muutti huhtikuussa uusiin toimitiloihin ja on alkuvuoden aikana rekrytoinut kymmenen uutta työntekijää.

Asuntolainojen osalta Nordea on jatkanut markkinaosuutensa kasvattamista. Suurin asuntokysyntä ja hintojen nousu ovat hieman rauhoittuneet kahden erittäin poikkeuksellisen vilkkaan vuoden jälkeen.

Nordean Tampereen alueella asuntolainoja myönnettiin 131 miljoonalla eurolla. Määrä kasvoi 1,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

– Vuosi 2021 oli vilkas asuntolainavuosi, jolloin nostimme markkinaosuuttamme selvästi ja asuntolainakantamme nousi yli 4,7 prosenttia. Iloksemme tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että markkinaosuuden kasvaminen jatkuu myös tänä vuonna, kertoo Nordean Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen tiedotteessa.

Asuntolainahakemuksissa on palattu normaalin vilkkaan kevään tasolle, vaikka helmi-maaliskuun vaihteessa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja hiihtolomat notkahduttivat kysyntää hetkeksi.

– Koronapandemian aikana asuntokauppamäärät nousivat ennätyskorkealle. Nyt tilanne on hieman tasaantunut ja nykyinen asuntomarkkinatilanne muistuttaa kovasti vuotta 2019, jolloin pandemia ei vielä ollut vaikuttanut suomalaisten asunnonostoaikeisiin. Hyvistä kohteista on paikoin ihan pulaa, ja esimerkiksi isot perheasunnot edelleen houkuttelevat, Tulonen kertoo.

Asuntovelalliset ovat myös alkaneet varautua mahdolliseen korkojen nousuun, sillä Euroopan keskuspankki on ilmoittanut aloittavansa koronnostot tämän vuoden loppupuolella.

– Korot ovat tällä hetkellä nollan tuntumassa - odotuksemme on, että korot nousevat parin prosentin tuntumaan muutaman vuoden sisällä. Toki isompi nousukin on mahdollinen, jos inflaatio alkaa laukkaamaan, Tulonen sanoo tiedotteessa.

Kuukausisäästäjät ovat jatkaneet säästämistä myös tänä keväänä, vaikka markkinoilla on nähty epävarmoja ajanjaksoja. Kuukausisäästäjien lukumäärä on Nordeassa jatkanut tasaista kasvuaan.

Kuukausisäästösopimuksia on Nordeassa 16 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana.

– Säännöllinen rahastosijoittaminen on hyvä tapa pienentää riskiä, kun ajallinen hajautus tapahtuu luonnostaan. Yhä useampi Tampereen alueen asukas on innostunut sijoittamisesta, sillä uusien rahastosäästösopimuksien määrä on noussut 10 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen, iloitsee Tulonen.

Kotitalouksissa on viimein palattu koronapandemiaa edeltävälle tasolle kulutuksessa. Kun kulutus on alkanut suuntautua jälleen palveluihin, ovat esimerkiksi ravintoloiden ja kulttuurialan näkymät selvästi parantuneet.

– Suurin osa Tampereen alueen palveluyrityksistä kesti kahden vuoden koronajakson yllättävän hyvin, vaikka erilaisilla poikkeusoloilla olikin selvät vaikutukset yritysten vakavaraisuuteen ja likviditeettitilanteeseen. Esimerkiksi ravintolatoimialalla on löydetty uudenlaisia toimintamalleja, ja tällä hetkellä yrittäjien tilanne on pankin näkökulmasta vakaa. Yritysten kanssa suunnitellaan innokkaasti tulevaa, ja mietitään esimerkiksi vihreitä lainaratkaisuja ja investointeja, kertoo Tampereen alueen yritysasiakkaista vastaava johtaja Harri Hakala tiedotteessa.

Hintojen nousu heikentää kuitenkin kuluttajien ostovoimaa, kun inflaatio on kiihtynyt palkkojen nousua nopeammaksi.

– Olemme tänä keväänä saaneet huomata, miten esimerkiksi polttoaine ja sähkö ovat kallistuneet. Kuluttajilta jäi koronan aikana tileille varoja kertyi säästöön reilut 8 miljardia euroa ja näille säästöille on käyttöä nyt, kun korkeammat hinnat painavat kulutusta, Tulonen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut