Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iidesjärvellä kalastetaan jälleen särkikaloja – tähän mennessä kalaa poistettu järvestä jo 17 000 kiloa

Iidesjärvellä hoitokalastetaan jälleen tänä keväänä kolmatta vuotta peräkkäin. Hoitokalastus on osa Iidesjärven lintuvesikunnostus -hanketta, joka toteutetaan ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoituksella.

Rysäpyynti aloitetaan 29. huhtikuuta. Seuraavan neljän viikon aikana poistetaan särkikaloja, joita järvessä on runsaasti, ja vähennetään siten sisäistä ravinnekuormitusta ja samentumista. Tavoitteena on kohentaa rehevöityneen Iidesjärven tilaa ja linnuston olosuhteita. Särkikalat ja vesilinnut kilpailevat osin samasta ravinnosta. Rysien pyyntipaikat on ennalta sovittu niin, että hoitokalastuksesta on mahdollisimman vähän häiriötä vesilintujen pesinnälle.

Iidesjärvellä on hoitokalastettu myös aikaisemmin. Vuosina 2020 ja 2021 hoitokalastuksilla saatiin poistettua suuria määriä särkeä ja lahnaa. Vuonna 2020 saalista saatiin 206 kg/ha ja vuonna 2021 62 kg/ha. Hoitokalastuksella on poistettu yhteensä jo lähes 17 000 kiloa kalaa Iidesjärvestä.

Hoitokalastuksen vaikutukset kalakannan rakenteeseen on arvioitu saaliiden ja koekalastusten perusteella vuoden 2021 aikana. Arviossa on todettu tarpeelliseksi jatkaa hoitokalastusta. Syksyllä kalastusta on tarkoitus jatkaa nuottauksella. Hoitokalastussaaliista vapautetaan kaikki petokalat. Iidesjärven kalaston erityispiirteistä huomioidaan myös toutaimet ja muut suurikokoiset kalayksilöt.

Rysät koetaan useita kertoja viikossa, ja saaliille pyritään löytämään hyötykäyttöä mahdollisuuksien mukaan.