Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri: Pirkanmaan karhukanta laski murto-osaan, eikä luontainen kuolleisuus selitä ilmiötä

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirissä ihmetellään, mihin on kadonnut kymmeniä Pirkanmaan karhuja. Liiton mukaan Pirkanmaan karhukanta on laskenut murto-osaan viime vuodesta

– Viime vuonna Pirkanmaalla arvioitiin olevan 50‒65 yli vuoden ikäistä karhua. Nyt vastaava arvio on 20‒30. Jos karhuja metsästettiin kolme, mitä tapahtui 30‒35 karhulle? Luontainen kuolleisuus ei selitä tällaista eroa, piirin tiedotteessa todetaan.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin mukaan Pirkanmaa kuuluu Pohjois-Hämeen kehittyvän karhukannan alueeseen, jolla Luonnonvarakeskus arvioi viime vuoden kanta-arviossaan olevan noin 50‒65 vuotta vanhempaa karhua ennen metsästyskauden alkua. Pentuetuotoksi arvioitiin 10 pentua.

Kanta-arviota käytettiin perusteena, jolla Pirkanmaalle myönnettiin poikkeuslupa kolmen karhun metsästämiseen. Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri valitti luvista, sillä piirin mukaan karhukanta ei ole Pirkanmaalla vahva tai vakiintunut, vaan suurin osa maakunnasta on karhutyhjiötä. Maakunnan reuna-alueilla esiintyvät karhut ovat juuri niitä, jotka voisivat levittäytyä muualle maakuntaan. Valitukset kuitenkin hylättiin ja luvat käytettiin.

– Kaadetuista karhuista kaksi oli naaraita, joista toinen oli nuori naaras. Nuoret yksilöt leviävät helpommin uusille asuinseuduille. Kannan lisääntyminen myös on ensisijaisesti naaraiden varassa, Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin suurpetokoordinaattori Marjaana Laaksonen toteaa tiedotteessa.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin mukaan nyt julkaistuun karhun kanta-arvioon on arvioitu lukuja uudelleen. Viime vuoden pentuemääräksi on nyt esitetty kaksi, joista pentuja on syntynyt yhteensä kaksi, kun viime vuoden arvio pentutuotoksi oli yhteensä 10 pentua. Kun viime vuonna vuotta vanhempien karhujen määräksi arvioitiin 50‒65, on luku tippunut uudessa arviossa vain reiluun kolmannekseen, välille 20‒30.

– Tämä vastaa lukua, jonka piiri esitti muutoksenhaussaan karhukannan todelliseksi kooksi, pidemmän aikavälin arvioiden keskiarvoon perustuen, tiedotteessa todetaan.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri muistuttaa, että karhu on hitaasti lisääntyvä laji. Yleensä karhuemo lisääntyy vain joka toinen vuosi, jos silloinkaan.

– Jos karhukanta halutaan pitää kestävällä tasolla, tulisi kanta-arvion perustua pidemmän aikavälin keskiarvoon. Karhujen metsästäminen kehittyvän kannan reuna-alueella hidastaa karhun palaamista sen luontaisille esiintymisalueille maakunnan keski-, etelä- ja länsiosiin, joissa karhuja ei ole, tiedotteessa muistutetaan.