Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yo-talolle tulee 2,5 miljoonan remontti – "Haluamme herättää upea jugendtalon henkiin ja turvata sen tulevaisuuden"

Yli 120-vuotiasta arvorakennusta uudistetaan vanhaa kunnioittaen. Uusi omistaja Sasky haluaa niveltää nykyiseen ravintolatoimintaan opetusta.

Tampereen Yo-talon ostanut Sasky-koulutuskuntayhtymä suunnittelee arvorakennukseen jopa 2,5 miljoonan euron remonttia.

Vaikka nykyinen toiminta rakennuksessa pääosin jatkuu, on rakennusta tarkoitus jalostaa myös erilaiseen opetuskäyttöön.

– Me haluamme olla läsnä maakuntakeskuksessa ja Tampereella nimenomaan keskustassa. Tonttia keskustasta on vaikea saada, kertoo kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Saskyllä on tällä hetkellä toistakymmentä toisen asteen oppilaitosta ympäri Pirkanmaata ja Satakuntaa. Opiskelijoita on yhteensä 7400.

Tampereelle Sasky tuli vuonna 2017 hankittuaan Koulukadulla toimivan Tampereen palvelualan ammattiopiston. Opetustiloja on myös Kehräsaaressa Pihlajalinnan yhteydessä ja hiljattain remontista valmistuneessa Haapasen huvilassa Pyynikillä.

Tampereen kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunta päätti viime viikolla hyväksyä Saskyn 1,3 miljoonan euron tarjouksen kiinteistöstä. Vuonna 1901 valmistunut jugend-rakennus on suojeltu. Kaupan ehtona on, että rakennuksessa voi tulevaisuudessa harjoittaa koulutustoimintaa.

Rakennuksen vuokralaisia ovat tällä hetkellä kellarikerroksessa Tiiliholvi-ravintolaa pitävä Aleksin Ravintolat, klubikerroksessa NoHo Partnersin tytäryhtiö Somax ja ylemmissä kerroksissa toimistotilaa vuokraava Pirkanmaan ViaDia. Lahden mukaan uusi omistaja kunnioittaa voimassaolevia vuokrasopimuksia.

– Myös remonttia suunnitellaan yhdessä vuokralaisten kanssa, sillä heillä on paras tieto rakennuksen tarpeista.

Vuonna 1968 perustettu Tiiliholvi on ollut Aleksin Ravintoloilla vuodesta 1978 saakka.

– Seinille ei tarvitse tehdä mitään, mutta talotekniikkaan tarvitaan perussaneeraus, listaa toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori.

Lahden mukaan remontti alkaa tyhjillään olevasta kakkoskerroksesta, johon tehdään opetustilat matkailualan opiskelijoille vuoteen 2024–25 mennessä.

– Remontin lähtökohtana on vanhan kunnioitus. Teimme jo Haapasen huvilan remontissa kiinteää yhteistyötä Museoviraston kanssa, lupaa Lahti.

Remontti on myös osittain opiskelijaprojekti, sillä Sasky kouluttaa muun muassa muun muassa rakennusrestauroijia, lavasterakentajia, puuseppiä ja talonrakentajia.

Lahden mukaan Saskyä vetää Tampereen keskustaan myös mahdollisuus yhteistyöhön yrityselämän kanssa. Aleksin Ravintoloiden kanssa on jo solmittu aiesopimus yhteistyöstä. Tavoitteena on koronan jäljiltä työvoimapulasta kärsivän toimialan vetovoiman kasvattaminen.

– Sillä, että alalle saadaan kiinnostuneita ja motivoituneita nuoria on iso merkitys. Alalle pitää saada hyviä opiskelijoita, sanoo Sinivuori.

Lahden mukaan Yo-talon nykyinen toiminta voisi tarjota mahdollisuuksia myös Saskyn artistivalmennuksessa ja av-aloilla opiskeleville. Ohjelmatoimintaa voisi sijoittaa päiväaikoihin, kun talossa on muuten hiljaisempaa.

– Haluamme herättää upea jugendtalon henkiin ja turvata sen tulevaisuuden, sanoo kuntayhtymäjohtaja Lahti.