Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Aika harvat ovat sitä mieltä, että ajoneuvon pitäisi kulkea yli 150 km/h" – Kova ehdotus: Henkilöautoihinkin pitäisi saada nopeusrajoittimet

Henkilöautoihinkin pitäisi saada nopeudenrajoitin kuten kuorma-autoissa, näkevät asiantuntijat Liikenneturvasta ja Poliisista.

– Meillä on monissa ajoneuvoissa maksiminopeusrajoitukset, mutta en tiedä mikä siinä on ettei se onnistu henkilöautojen osalta. Kattonopeudet ovat kuitenkin olleet olemassa jo 1970-luvulta lähtien. EU toivottavasti toisi asiaan uusia säännöksiä: eli nopeudet alas ja suuria nopeuksia pois maanteiltä, sanoo Liikenneturvan psykologi Jyrki Kaistinen.

Samaa mieltä on Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto.

– Vakaviin loukkaantumisiin johtaneet kolarit ovat usein johtuneet todella kovista nopeusrajoitusten ylittymisestä, ja useimmiten ratin takana on ollut nuori henkilö. Rajoittamalla näiden ajoneuvojen maksiminopeuksia pystyisimme säästämään useampia ihmishenkiä per vuosi. Erityisesti näiden nuorten ihmisten hengen pelastaminen olisi erityisen tärkeätä. Rajoitin olisi siinäkin hyvä, että asia olisi teknisesti estävänä seikkana eikä asiaa ratkaisisi ihmisen mieli.

Hannu Kauton mukaan tyypillinen liikenteessä ylinopeudessa syntyvä tilanne on vanha tuttu.

– On viikonloppuyö, auto on täynnä nuoria ja sitten ajetaan aivan härskiä ylinopeutta. Valitettavasti siinä seassa nousevat esille myös 17-vuotiaat poikkeusluvalla ajavat nuoret. Sitten kolaritilanteissa on haivattu sellaisiakin tilannenopeuksia jotka ylittävät voimassa olevan nopeusrajoituksen jopa puolella siitä mikä on säädetty, Kautto sanoo.

Kauton mukaan johtopäätöksiä voi vetää siitä että EU teki taannoin päätöksen, että uusissa ajoneuvoissa pitää olla kesästä alkaen sellainen työkalu, joka osoittaa kuljettajalle milloin ylität sallitun nopeusrajoituksen.

– Se voi olla valo- tai äänimerkki. Siinä on toki se huono puoli, että se on kuljettajan ohitettavissa.

Toki kaikissa rajoittimissa on se piirre, että teknisesti osaava ihminen pystyy ne tavalla tai toisella saamaan pois pelistä. Tämänkin Kautto toki tietää.

– Ne ovat aika harvassa, jotka ovat sitä mieltä että moottoriajoneuvon tulisi kulkea yli 150 kilometriä tunnissa. Tietysti tullaan puhumaan rahasta, paljonko se sitten maksaa että tällainen rajoitin pystyttäisiin toteuttamaan Suomessa? Sitten on sekin, että tekninen laite pystytään aina jollain konstilla ohittamaankin.

Kauton mukaan mopoissa on kokeiltu teknisiä rajoittimia jonkin aikaakin, mutta on sitä mukaa kehitelty myös teknisiä apuvälineitä joilla sellainen rajoitin pystytään kiertämäänkin.

– Jos tällainen rajoitin säädettäisiin pakolliseksi nyt kaikkiin kulkuneuvoihin asennettavaksi, kyllä siinä aikaa menisi, Kautto sanoo.