Suosikkikebabeilta kova ratkaisu: sulkevat kokonaan kahdeksi päiväksi viikossa – "Viimeisin työpaikkailmoitus ei tuonut yhtään soittoa"

Kaksi maineikasta tamperelaiskebabia Evin ja Heval sulkevat ovensa kahdeksi päiväksi viikossa akuutin työvoimapulan takia.

Työntekijäpula koettelee koko ravintola-alaa kovalla kädellä.

Kaksi maineikasta tamperelaista kebab-pizzeriaa Evin ja Heval aikovat sulkea ovensa maanantaiksi ja tiistaiksi toukokuun alusta lähtien.

Taustalla on se, että ravintoloihin ei riitä tarpeeksi työvoimaa paikkojen pitämiseksi auki seitsemänä päivänä viikossa.

– Syitä kahden päivän kiinni pitämiseen on kaksi. Emme halua tinkiä ruuan ja palvelun tasosta työvoimapulan takia ja haluamme pitää kiinni nykyisten työntekijöidemme hyvinvoinnista ja tarjota heille tarvittavat vapaat, tiivistää Sammonkadulla sijaitsevan Evinin yrittäjä Kawa Tasin.

– Tässä ovat edessä MM-kisat ja kesä, mutta tämä on pakko tehdä nyt. Ei ole yksinkertaisesti muuta mahdollisuutta, lisää Hervannan Arkkitehdinkadulla sijaitsevan Hevalin Hamza Deveci.

Kumpikin korostaa, että syynä ei ole missään tapauksessa maanantain ja tiistain heikko myynti.

– Taloudellisesti me häviämme tässä, mutta pitkällä tähtäimellä ja jatkuvuuden kannalta tämä on oikea päätös. Emme halua, että asiakkaiden mielikuva Evinistä ja Hevalista kärsii työvoimapulan takia, vakuuttaa kaksikko.

Hakijassa oleellisinta on halu oppia ja asenne työn tekoon.

Tampereen pitkäikäisimpiin ja arvostetuimpiin kebabravintoloihin kuuluvat Evin ja Heval on kumpikin perustettu vuonna 2001.

Tasinin mukaan korona-aika on kylmentänyt alan työvoimantarjonnan totaalisesti. Eviniin on alkuvuoden aikana haettu työntekijöitä työvoimatoimiston kautta muun muassa kassan, kokin, tarjoilijan ja ravintola-apulaisen nimikkeillä.

– Viimeisin työpaikkailmoitus ei tuonut yhtään soittoa, huokaa yrittäjä.

Tasinin mukaan aiemmin soittoja tuli työttömänä työnhakuun velvoitetuilta, jotka tekivät nopeasti selväksi, etteivät työpaikkaa edes halua. Nyt nämäkin soitot ovat loppuneet.

Tasin ja Deveci korostavat, että hakijoita ei peloteta pois liian kovilla vaatimuksilla kokemuksesta ja koulutuksesta. Palkkauskin on ravintola-alan työehtosopimuksen mukainen.

– Me kumpikin koulutamme työntekijät itse työhön. Hakijassa oleellisinta on halu oppia ja asenne työn tekoon.

Devecin mukaan Hevalissa on investoitu esimerkiksi lihanleikkaus- ja taikinarobotteihin työmukavuuden parantamiseksi tai työntekijöiden rekrytoinnin helpottamiseksi.

Päätös pitää ravintolat kiinni maanantait ja tiistait on voimassa toistaiseksi. Hevalissa se koskee vain Hervannan kebab-pizzeriaa, sillä Ratinan kauppakeskuksen lounaspainotteisempi Heval on auki normaalisti.

Välitöntä apua eivät mahdolliset työnhakijatkaan tuo, sillä työhön opastaminen ja kouluttaminen vie tavallisesti 2–3 kuukautta. Työvoimatilannetta on helpottanut se, että vanhat työntekijät ovat pysyneet uskollisina korona-aikanakin. Kumpikin paikka työllistää kymmenkunta työntekijää.

– Yrittäjä joutuu kovimmalle. Yleensä, kun pääsee kotiin, tulee ravintolasta soitto, että joku on loppu. Sitten onkin edessä tukkureissu... naurahtaa Deveci.

Tasin ja Deveci on puntaroineet päätöstä yhdessä viimeisen kuukauden aikana. Naapuruksina Kangasalla asuvat kurditaustaiset yrittäjäkollegat ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

– Me olimme huonetovereita jo 1990-luvun lopulla Peltolammin ja Pohjolankadun vastaanottokeskuksessa, kun tulimme Tampereelle.

Evin ja Heval ovat olleet ykkönen ja kakkonen Tamperelaisen viisi kertaa järjestämässä Paras Tamperelainen Kebab -äänestyksessä jo neljästi peräkkäin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut