Talonyhtiöt ovat nyt tiukoilla: väestönsuojat nousseet puheenaiheeksi – "On syytä olla hyvä puskuri"

Kevään yhtiökokouskausi on edennyt taloyhtiöissä loppusuoralle. Kokouksissa on tehty asukkaiden kannalta epämiellyttäviä päätöksiä eli nostettu yhtiövastikkeita. Tämä ei ollut yllätys, sillä jo etukäteen tiedettiin, että lähes kaikki yhtiövastikkeisiin vaikuttavat kustannuserät nousevat.

– Vastikkeiden korotustarvetta on ollut ja on jatkossakin. Vaikka pahimmat skenaariot eivät toteutuisikaan, uskallan sanoa, että ensi vuonna vastikkeita nostetaan vielä enemmän. Alla on kylmä talvi, ja kustannusten nousi on kohtalaisen voimakasta, Porvoon Seudun Isännöitsijäyhdistyksen puheenjohtaja ja seudun suurimman isännöitsijäyhtiön OP Koti Itä-Uusimaan toimitusjohtaja Johan Nyholm kertoo.

Taloyhtiöissä tilikausi on yleensä kalenterivuosi, mutta talousarviokausi on 1.7.-30.6. eli tulee puoli vuotta perässä. Talousarvion laadinnassa tarvitaan hyviä ennustajan lahjoja, kun pitäisi arvioida, kuinka kylmä ja luminen seuraavasta talvesta tulee. Lämmitys on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä.

Nyt laaditut talousarviot on tehty hyvissä ajoin ennen yhtiökokouksia eli pääsääntöisesti helmi–maaliskuussa.

Remonteissa tulee haasteita ihan varmasti.

Johan Nyholm, toimitusjohtaja

– Talousarviossa on aina syytä olla hyvä puskuri. Kuluvalla talousarviokaudella se on ollut enemmän kuin tarpeen. Talvi on ollut pitkä, ja huhtikuussakin on ollut kunnon yöpakkasia.

Johan Nyholmin mukaan helmikuun lopussa alkanut Ukrainan sota ei ole ehtinyt vaikuttaa talousarvion juoksevien kulujen ennakointiin, mutta suunniteltuihin remontteihin se voi heijastua.

Nyholm ennakoi, että jos energian kallistuminen jatkuu, yhä useammassa taloyhtiössä ryhdytään suunnittelemaan energiaremontteja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Sähköautojen lataus on jo pitkään ollut yhtiökokousten ykköspuheenaihe, mutta Johan Nyholmin mukaan tänä vuonna rinnalle ja paikoin ohikin ovat kiilanneet väestönsuojelu- ja turvallisuusasiat.

– On tehty väestönsuojatarkastuksia ja päivitetty pelastussuunnitelmia.

– Latauspaikkojen tarvekartoitus on hyvä tapa lähteä liikkeelle. Se ei ole kovinkaan laaja, mutta antaa hyvän työkalun pohdinnalle, millä tavoin paikkoja kannattaa lähteä toteuttamaan. Taustalla on kuitenkin aina vaatimus osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta.

Juttu on julkaistu alunperin Uusimaa-lehdesä

Fakta

Taloyhtiö

Taloyhtiö-nimitystä käytetään yleisesti asunto-osakeyhtiöstä. Asunto-osakeyhtiölaki sekä taloyhtiön oma yhtiöjärjestys määrittelevät taloyhtiön ja sen osakkaan väliset oikeudet, velvollisuudet ja vastuut.

Taloyhtiössä ylin päätösvalta on yhtiökokouksella, jossa äänivaltaa käyttävät osakkaat. Varsinainen yhtiökokous on järjestettävä vuosittain. Lisäksi voidaan järjestää ylimääräisiä yhtiökokouksia.

Lähde: Kiinteistöliitto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut