Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on valmis! Uusi Tullintori avaa torstaina – Tämä kaikki on uudistunut

Usealla kuukaudella venyneessä remontissa päänvaivaa aiheuttivat vuosikymmenien aikana rakennetut kerrostumat.

Tullintorin remontti on valmis. Uudistetun Tullintorin avajaisia vietetään huomenna torstaina. Viime vuoden alussa alkaneen remontin piti valmistua jo alkuvuodeksi, mutta yllätykset venyttivät sitä useammalla kuukaudella.

– On löytynyt rakenteita ja materiaaleja, joista ei ole tiedetty, vaikka on tehty koeporaukset, mittaukset ja selvitykset, kertoo kauppakeskuspäällikkö Merikukka Salmi.

– Esimerkiksi yhden toimitilan lattian alta löytyi hiekkakerros.

Tullintori on rakennettu kolmella vuosikymmenellä: 1930-, 1950- ja 1990-luvuilla. Jokainen remontti on tuonut kiinteistöön jotain eikä vanhoja ole välttämättä purettu. Tällaisia rakenteita, kuten vanha, jo aiemmin käytöstä poistettu ja umpeenmuurattu suihkulähde purettiin nyt kokonaan. Rakennus on myös osin suojeltu.

– Kun purettiin esimerkiksi kakkoskerroksen välipohjaa ja siltoja, sieltä löytyi valtavia teräspalkkeja, Salmi kertoo esimerkin.

Sitten jouduttiin miettimään, voiko ne purkaa ja mihin kaikkeen purku vaikuttaisi. Ensimmäisen kerroksen lattian alla oli hyväkuntoista, kovaa betonia, joka jätettiin näkyviin. Yhtäkkiä se kuitenkin vaihtui murenevaan ”perunapeltoon”, joka piti purkaa ja tasoittaa.

– Se raja, joka lattiassa oli, ei liittynyt mitenkään kiinteistön rajoihin. Ei ollut mitään dataa, että miksi tämä on tehty näin. Tämä on ollut tutkimusretki talon historiaan, Salmi kuvailee.

– Rakennesuunnittelijalla on ollut aika paljon töitä tämän talon kanssa.

Rakennesuunnittelijalla on ollut töitä tämän talon kanssa.

Merikukka Salmi

Remontissa Tullintoria on uusittu reippaasti. Vanhat liukukäytävät ja hissi on purettu, liukuportaat ja suorat portaat on uusittu ja kokonaan uudet kierreportaat on tehty. Liiketilojen oviaukoista poistettiin rulot ja niiden tilalle asennettiin mustilla metallikehyksillä varustetut lasit. WC-tilat tuotiin alimman kerroksen nurkasta yläkerroksiin ja ne väritettiin punaisen ja kullan sävyillä.

Salmi kertoo, että Tullintorilla on haluttu säilyttää funkistyyliä.

– Valkoista rapattua, metallipintoja ja lasipintoja. Halusimme luoda taloon omannäköisen tyylin eikä lähdetty uudistamaan tätä taloa kauppakeskukseksi.

Salmi ei mielellään puhuisi Tullintorista kauppakeskuksena, sillä sen kuudesta kerroksesta neljä on toimistokerroksia ja myyntitiloja on kahdessa kerroksessa.

Toisaalta Tullintorilla kuitenkin on ruokakauppa, apteekki, kuntosali, ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi keskukseen tavoitellaan lisää erikoiskauppoja.

– Meillä on avaamassa lelukauppa Lelusetä ja Tullintorin kello ja kulta.

Salmen mukaan kiinnostus Tullintoria kohtaan on kasvanut.

– Jos ei olisi uudistusta tehty, en usko, että olisi näin suurta kiinnostusta.

Suurin yksittäinen uudistus oli Hammareninkadun sisäänkäynnin uusiminen.

– Ennen, kun olet mennyt Hammareninkadulle, tämä on näyttänyt vähän varastolta. Nyt kaikki tunnistavat, missä Tullintorin seinät menevät.

Salmi kertoo halunneensa tuoda Tullintorille myös taidetta. Tavoitteena on ollut, että talo itsessään houkuttelee katsomaan ja pysähtymään.

– Tänne on myös tullut kaksi esiintymislavaa. Niistä pienemmän voi kuka tahansa ottaa haltuun.

Salmi toteaa, että Tullintori on aina ollut läpikulkupaikka ja tulee aina olemaankin. Lähialueiden kehitys näkyy kuitenkin myös Tullintorilla.

– Kun Tullintori avattiin 1991, tämä oli väärällä puolella rataa. Nyt kun keskusta on rymähtänyt tänne ja kaupunki satsaa tänne, me olemme paraatipaikalla, Salmi sanoo viitaten muun muassa areenaan ja tulevaan asemakeskukseen.

– Vuokralaisilta on tullut viestiä, että lätkämatsit näkyvät täällä heti.