Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen Saigonista–Kiovaan 1972–2022 -näyttely tulee Tampereelle – "Emme arvanneet, kuinka ajankohtaisia näyttelyn teemat ovatkaan"

Tampere-talossa nähdään tulevana kesänä kaksi näyttelyä, joista ensimmäinen on nyt julkaistu. Näyttelyssä matkataan pitkän linjan ulkomaantoimittajan Rauli Virtasen kanssa maapallon kriisialueille.

Rauli Virtasen (s. 1948) dokumentaarinen Saigonista Kiovaan 1972–2022 -valokuvanäyttely kattaa puoli vuosisataa maapallon kriisialueiden elämää.

Näyttelyn vanhimmat kuvat ovat syksyltä 1972, jolloin Virtanen matkusti Vietnamiin raportoimaan siellä vallinneesta sodasta. Tuoreimmat kuvat kertovat puolestaan viime kuukausien Ukrainan konfliktin tapahtumista, joita Virtanen on ollut paikan päällä tallentamassa.

– Rauli Virtanen on elävä legenda, ja on suuri kunnia saada hänen puhutteleva ja pysäyttävä valokuvanäyttelynsä Tampere-taloon. Näyttelyn suunnittelu aloitettiin syksyllä, jolloin emme toki arvanneet, kuinka ajankohtaisia sen teemat tämän nopeasti muuttuneen maailmantilanteen vuoksi ovatkaan. Kauhistelun sijaan Virtasen kuvat tarjoavat katsojalle ymmärrystä ja toivon pilkahduksen – jotakin, mitä varmasti moni meistä kaipaa näinä aikoina, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen kertoo.

Rauli Virtanen on tullut suomalaisille tutuksi miehenä, joka on aina siellä, missä tapahtuu. Yli 50 vuotta kattavan uransa aikana Virtanen on raportoinut maailman kipupisteistä sekä freelancerina että pysyvänä kirjeenvaihtajana Suomen tärkeimpien tiedotusvälineiden kautta. Tunnustuksena työstään hän on saanut mm. Valtion tiedonjulkistamispalkinnon, Alfred Kordelin -palkinnon ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon.

Tampere-talon kattavassa uutuusnäyttelyssä on esillä uutiskuvia, joita Virtanen on ottanut reportaasimatkoillaan lukuisilta sotatoimialueilta. Mukaan mahtuu monta historiallista hetkeä Romanian ja Nicaraguan vallankumouksista talibanien hallitsemaan Afganistaniin sekä Virtasen kohtaamia merkkihenkilöitä Nelson Mandelasta ja Muhammad Alista Richard Nixoniin, Fidel Castroon, Titoon ja Jasser Arafatiin.

Näyttelyn pääosassa ovat kuitenkin konfliktien ja kriisien tuntemattomat ja unohdetut uhrit pakolaisista ja lapsityöläisistä lapsisotilaisiin sekä kehittyvien maiden tavalliset ihmiset, joita Virtanen valokuvaa empatialla.

Mielialan nostattajina koskettavissa kuvaseinissä ovat monikulttuurisen maailman monet ystävälliset kasvot sekä lasten ilo ja toiveikkuus.

Rauli Virtanen – Saigonista Kiovaan 1972–2022 -valokuvanäyttely on avoinna Tampere-talon Duetto 1 -salissa 1.7.–10.8.2022. Näyttelyn liput tulevat myyntiin Tampere-talon lipunmyyntipisteelle ja Lippu.fi-verkkokauppaan 26. huhtikuuta. Aikuisten lippu maksaa 15 euroa ja eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien, nuorten ja lasten lippu 12 euroa. Näyttelyä suositellaan yli 12-vuotiaille.