Ukrainan sota ja ruuan hinnan kallistuminen on lisännyt intoa mökkiviljelyyn, perunaa istutetaan nyt jopa parvekkeille – "Tuntuu, että se on nyt kaikkien huulilla..."

Ilmiö: Sota on saanut kaupunkilaiset ajattelemaan ruoan kasvattamista jopa parvekkeella.

Tampere

Pelko mahdollisesta ruokapulasta on saanut pirkanmaalaiset kiinnostumaan kotitarveviljelystä. Pirkanmaan Marttojen puutarha-asiantuntija Marjut Kortteisto kertoo, että yhteydenottoja Marttoihin on tullut enemmän ja aiheeseen liittyvät kurssit ovat täyttyneet.

– Tuntuu, että se on nyt kaikkien huulilla, että tarvitsee laittaa itse omat perunat riippumatta siitä, missä asuu. Näkyy myös siinä, että ihmiset haluavat lähteä maalle ja miettivät, mitä mökilläkin voisi kasvattaa.

Osalla on tässä vaiheessa vuotta jo taimet kasvamassa, mutta maahan niitä ei vielä saa. Parvekeviljelyn voi aloittaa vasta sittenkin, kun kevät ja kesä on jo alkanut. Kortteisto korostaa, että jokainen kasvattaa omien olosuhteiden mukaan.

– Turha sitä on murehtia, jos ei ole vielä ehtinyt laittaa tomaatintaimia kasvamaan, kun keväällä saa valmiita taimistolta, Kortteisto sanoo.

– Olosuhteet eivät välttämättä ole sisälläkään kasvattamiseen hyvät. Taimista tulee helposti honteloita ja pitkiä, kun ne eivät saa tarpeeksi valoa. Tällaisia asioita, joita on hankala säädellä kerrostalossa asuessa, kun ei ole kuin tiettyyn suuntaan ikkuna.

Mitä omalla parvekkeella kannatta kasvattaa, riippuu siitä, kuinka paljon vaivaa on valmis näkemään kasvin eteen. Kaikkein tärkein on kastelu.

– Vaikka olosuhteet ovat muuten hyvät, mutta käyt katsomassa vain joka toinen päivä tai kerran viikossa tai olet viikonloput poissa, kasvi ehtii ehkä kuolla siellä kun aurinko paistaa kuumasti, Kortteisto sanoo ja lisää, että alkuun pääsee pienilläkin asioilla.

– Kokeiluja erehdyksen kautta. Jos taimi sattuu kuolemaan, laittaa vaan toisen tai vaikka samankin kasvin, jos on vain kastelusta ollut kiinni, että taimi on ehtinyt kuolla.

Halutaan olla ainakin pienessä mittakaavassa omavaraisia.

Stressiä ei Kortteiston mukaan kannata ottaa tai täydellisyyttä tavoitella.

– Vaikka koetkin, ettet ole kauhea viherpeukalo eivätkä viherkasvit menesty sisällä, silti voit laittaa kesäkukat parvekkeelle. Vaikka krasseja, joista saat kaunistusta ja salaattiin syötävää.

– Jos vähänkin tuntuu, että haluaisi itselleen kasvattaa, laittaa vaikka itäneen perunan jääkaapin pohjalta multaan ja aloittaa siitä.

– Ja toisaalta kaupunkeihinkin tehdään aika paljon viljelylaatikoita pihoille. Monet kerrostalotkin laittavat, semmoista toimintaa kannattaa ilman muuta ruveta harrastamaan.

Pinsiön taimiston kauppias Sami Pihkoluoma kertoo, etä Ukrainan tilanne on näkynyt, vaikka hyötykasviviljely on ollut muutenkin nosteessa jo korona-aikana sekä hieman ennen sitä.

– Selvästi Ukrainan tilanne on jonkin verran vaikuttanut, Pihkoluoma sanoo.

Tässä vaiheessa taimistolta on myyty pääasiassa vielä siemeniä. Pihkoluoman mukaan parvekeviljelijöiden suosiossa ovat erityisesti tomaatit, paprikat ja yrtit.

– Palstaviljelijät ja maaseudulla asuvat laittavat myös perunaa, porkkanaa ja muita vihanneksia.

Tarkempia vaikutuksia nähdään vielä keväällä, kun päästään istutusvaiheeseen ja taimimyyntiin, Pihkoluoma toteaa.

– Nyt on pääosin esikasvatettavaa myyty ja jonkin verran avomaalle meneviä.

Tammer Brands Oy:n kaupallinen johtaja Vesa Mäenpää kertoo, että tänä keväänä kaupaksi ovat käyneet erityisesti pienoiskasvihuoneet ja esikasvatustuotteet. Tammer Brands myy myös siemeniä ja sipuleita ja ne ovat lähteneet hyvin liikkeelle.

– Vielä tietysti on kylmät kelit, mutta näyttää tässä vaiheessa, että olisi kasvua tulossa, Mäenpää arvelee.

Mäenpää arvioi, että Ukrainan sota on näkynyt kasvavana kiinnostuksena omavaraisuuteen.

– Moni miettii, onko jotain, mitä voi itse tehdä. Halutaan olla ainakin pienessä mittakaavassa omavaraisia.

Ylipäänsä varautuminen on näkynyt trendinä.

– Muitakin varautumiseen liittyviä tuotteita on mennyt enemmän, kuten kaasukeittimiä, kynttilöitä, paristoja ja juomaveden säilytysastioita. Näiden myynti on selkeästi tänä keväänä kasvanut, Mäenpää kertoo.

Ruoan kasvatus ja parvekeviljely ovat ylipäänsä olleet jo jonkin aikaa kasvava trendi. Ukrainan sota on lisännyt kuitenkin kiinnostusta entisestään.

– Kyllä vallitsevat tapahtumat maailmalla ovat saaneet myös suomalaiset ja Plantagenin asiakkaat kiinnostumaan entistä enemmän syötävien tuotteiden omasta kasvatuksesta. Yrttien ja siementen oman viljelyn trendi on jatkunut jo muutaman vuoden, sanoo Plantagen Suomen maajohtaja Minna Inberg.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut