Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkautumisia | “Tää kappale soi päässä vielä viikon!”

Kuoroharjoitukset: Naiskuoro Telluksen laulajat treenaavat kerran viikossa ensi syksyn esitystä varten

Hatanpään teollisuustalon sali alkaa täyttyä puheen sorinasta ja naurusta naiskuoro Telluksen laulajien soljuessa sisään.

Kuoronjohtajan keskittyessä vielä nopean päivällisen syömiseen, alkaa salin ulkoilme muuttua kuorolaisten toimesta. Räsymatot, tuolit ja piano luovat kotoisan tunnelman muuten melko tyhjään ja ankeaan saliin.

Kello 17 sali on täyttynyt villasukkiin pukeutuneista laulajista. Äänenavauksena toimii harjoitus, johon on sekoitettu laulua, liikettä ja improvisaatiota yksin ja ryhmissä. Toisten ryhmien aikaansaannoksia katsellessa sali täyttyy naurusta ja humoristisista kommenteista.

Harjoituksen päätyttyä kuorolaiset kaivavat nuotit esille.

Kuoronjohtaja Petra Poutanen-Hurmekin läjäyttää oman kasan nuottejaan lattialle ja nostaa nuottitelineeseen tarvittavat nuotit. Laulun reipas rytmi ja värikkäät sanat saavat laulajat eläytymään musiikkiin. Muutama alusta hieman myöhästynyt kuorolainen liittyy vielä joukkoon kesken laulun.

Keskittyminen valtaa salin, kuoron kuunnellessa tarkasti ohjeita ja tehdessä muistiinpanoja nuotteihin muistaakseen asiat ensi kerrallakin. Muistiinpanot kuorolaisten nuoteissa ovat hyödyksi myös kuoronjohtajalle, joka välillä kyselee, mitä viime kerralla tietyistä kohdista on sovittu.

Kaikkien korjausten jälkeen alkaa kappale sujumaan ja aiemmin vain muutaman seisten laulavan kuorolaisen rinnalle on nyt noussut suurin osa kuorosta. Nuotit on unohdettu ja laulussa keskitytään eleisiin ja ilmeeseen. Laulun päätyttyä kuoronjohtajakin toteaa tyytyväisenä, “Ai että, kun tää on näin reipasta etenemistä nytten!”

Eväspaperien rapinan ja naurun täytteisen tauon jälkeen siirrytään jälleen laulamisen pariin. Ennen uuden laulun aloittamista kuoronjohtaja kasvattaa kuorolaisissa energisyyttä ja eläytymistä kappaleeseen toteamalla, “Nyt henkiset lehmänkellot kilkuttamaan!” Sanonta selkeästi tehoaa jo harjoitusten loppupuolella, kevyen väsymyksen omaaviin kuorolaisiin piristäen heidän ilmeitään ja lauluaan.

Harjoitusten päättyminen ei Telluksen laulajille tarkoita kuitenkaan laulamisen lopettamista. “Tää kappale soi päässä vielä viikon!”, kuorolaiset naureskelevat pukiessaan ulkovaatteita ruuhkaisessa eteisessä. Laulu kaikuu teollisuustalon käytävässä kuorolaisten kävellessä kohti marraskuun synkkää iltaa.