Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Havainnekuva ei korvaa pienoismallia: Nina tekee niitä työkseen – "Huomasin heti kuvat nähdessäni, että Ranta-Tampellasta tulee saari"

Nina Pohjanheimon suunnittelutoimistoille ja rakennusliikkeille tekemissä pienoismalleissa on yksityiskohtia, joita voi tutkailla tunteja.

Ylöjärveläinen Nina Pohjanheimo tekee työkseen erikokoisia pienoismalleja kaupungeille ja kunnille sekä suunnittelutoimistoille ja rakennusliikkeille, jotka ovat tarvinneet niitä muun muassa aluesuunnittelukilpailuihin ja asuntomyyntitarpeisiin eri puolilla Suomea.

30 vuotta sitten Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta pienoismallinrakentaja-artisaaniksi valmistunut Pohjanheimo on ehtinyt tehdä jo hurjan määrän pienoismalleja.

Pienoismallin rakentaminen käynnistyy aina kohdetta koskevista kuvista, Nina Pohjanheimo kertoo. Osa työtä on kuulemma odottaa jotain kuvaa, joka on kohta tulossa. Se voi liittyä vaikkapa korkeuseroihin, maastoon tai väritykseen.

– Tykkään siitä, että kaikesta on olemassa selkeä suunnitelma, jotta minun ei tarvitse arvailla mitään. Haluan tehdä ja esittää kohteen sellaisena kuin se todennäköisesti paikalle tulee, mutta teen tietysti työni siltä pohjalta, joka minulle annetaan.

Pohjanheimo työstää ensin oikean mallisen pohjalevyn ja aloittaa maastokäyrien leikkaamisen pahvista. Maastopalasia liimataan mahdollisesti päällekkäin riippuen maaston nousuista ja laskuista. Maastoa yleensä myös maalataan. Seuraavaksi Pohjanheimo tekee tiestöä ja pihapiiriä.

Pohjanheimo valmistaa pihojen ja puistojen puiden lehdistön usein itse keräämästään jäkälästä. Hän tilaa puita ja pienoismallipuita myös Kiinasta, josta tulevat pienoismallien pikkuruiset ihmiset ja autot.

Nina Pohjanheimolta tilatuissa pienoismalleissa on tietysti kaikkea sitä, mitä on oikeissa taloissa ja pihoissa: tolppia, aitoja, penkkejä, leikkipaikkoja, kaiteita, katoksia, parvekkeita, valaistusta asunnoissa ja valopylväissä...Ne kaikki Pohjanheimo pipertää itse. Ulkopuolisen silmin työ vaatii vakaata kättä, tarkkaa näköä ja hyvää keskittymiskykyä.

– Pienoismallin rakentaminen on verrattavissa vanhan talon kunnostamiseen. Esimerkiksi listojen laittaminen paikalleen: mittaat, sahaat, sovitat, se on liian pitkä, sahaat ja se on yhä liian pitkä ja seuraavaksi se on liian lyhyt. Kaikki pitää sovittaa kaikkeen täsmällisesti, Nina Pohjanheimo havainnoi.

Hän piirtää rakennuksista mittakuvat ja lähettää ne laserleikkaajalle, joka tekee akryylipalaset, joista Pohjanheimo kokoaa talot.

Seinien pinnat ovat pahvia. Niihin Pohjanheimo leikkaa veitsellä ikkunat, ovet ja muut aukot.

Hyvä esimerkki lopputuloksesta on tämän jutun valokuvassa näkyvä pienoismalli Ranta-Tampellan aluesuunnitelmasta. Vuonna 2015 valmistunut 2,4x1,4 metrin kokoinen malli on esillä YIT:n Tampereen asuntomyynnissä.

Työssä riittää yksityiskohtia, joita tutkailla vaikka tunteja.

– Olen silloin tällöin itse paikalla, kun pienoismalli saapuu tilaajalle. Kuulenkin silloin usein esimerkiksi asuntomyyjien kommentoivan, että ahaa, tuo talo on noin lähellä toista ja noista ikkunoista avautuu tuollainen näkymä.

– Pienoismalli auttaa varmasti sekä asuntoja myyvää yritystä ja että paikan päällä toimistolla käyvää asunnonostoa pohtivaa ihmistä hahmottamaan kokonaisuuden, Nina Pohjanheimo sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi maastoa, jota kovasti muokataan eri näköiseksi joko louhimalla tai täyttämällä uudenlaiseksi asuinalueeksi, on hankala hahmottaa tuleva kokonaisilme, jos nähtävillä on vain 3d-havainnekuvia.

– Hyvänä esimerkkinä on kuvan Ranta-Tampellan kanava, jota ei ollut vaan se on sinne kaivettu. Huomasin heti kuvat nähdessäni, että Ranta-Tampellasta tulee saari.

Nina Pohjanheimo näkee pienoismalleja tehdessään, millaisiksi uudet alueet tulevat, mutta käykö hän katsomassa niitä paikan päällä, kun alueet ovat valmiit?

– Olen jonkun verran käynyt muun muassa Niemenrannassa, Härmälänrannassa ja Tampellan alueella. Kun alueet ovat vielä kesken, ajattelen mielessäni, että tuon viereen tulee tuollainen talo ja tuohon tulee puisto, Nina Pohjanheimo kertoo.