Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä kaikkea Tampereen ensimmäiselle maisemasillalle on tulossa: tyrnejä, tulppaaneita, villapajuja...

Maisemasillalle istutetaan puita, pensaita, niittykasveja ja köynnöksiä.

Entisellä autoille pyhitetyllä sillalla kasvaa pian puita, pensaita ja kukkia: mongolianvaahteroita, punahattuja, villapajuja, timanttikastikoita, japaninkelasköynnöksiä ja kotikatajia.

Muutamien vuosien päästä Näsinsillalla voi napsia suuhunsa myös tyrnimarjoja, jos Tytti- ja Tarmo- lajikkeet menestyvät Näsijärven tuulissa. Tyrnipensaita on tulossa sillalle yhteensä 48 kappaletta.

Tampereen ensimmäisen maisemasillan rakentaminen alkaa toukokuussa pohjoisella Näsinsillalla. Töitä tehdään koko kesä, ja valmista pitäisi olla syksyllä.

Sillan yhtenä erikoisuutena ovat kalusteet, jotka valmistetaan Tampereen omista metsistä kaadetuista lehtikuusista. Kaupunginpuutarhuri on sahuuttanut ne sitä silmällä pitäen, että niille olisi joskus jotakin käyttöä. Nyt se hetki on koittanut.

Tampereen kaupungin rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi kertoo, että haastavalle paikalle tarvitaan järeää kalustusta.

– Lehtikuusi on aivan parasta laitureissa ja ulkokalusteissa. Se on kestävää ja harmaantuu kauniisti.

Sillalle on tulossa aurinkotuoleja ja pöytäryhmiä penkkeineen. Niistä on jo tehty prototyyppejä, mutta Tevaniemi ei vielä halua esitellä niitä julkisuuteen, sillä suunnittelu on kesken.

– Pöytäryhmiin on haettu mallia pirttipöydistä, hän paljastaa. 

Vastaavanlaisia maisemasiltoja on muualla maailmassa. Kuuluisin niistä lienee New Yorkin High Line, joka on rakennettu ilmassa kulkevalle vanhalle junaradalle. Sillalla kasvaa puita, pensaita ja niittykasveja.

New Yorkin silta on pyhitetty kasveille ja rauhalliseen oleskeluun. Tampereen sillasta on tulossa monikäyttöisempi. Sillalle tulee muun muassa lapsille keinuja ja aikuisille kuntoiluvälineitä sekä kumpuja skuuttaajille.

Kasvivalikoimassa on pitäydytty kasveissa, joiden oletetaan pärjäävän Näsinsillan vaikeissa ja tuulisissa oloissa.

– Sillalle rakennetaan kuivuuden varalle vettä keräävä kennosto, Tevaniemi kertoo.

Vuoden päästä keväällä sillan oletetaan paistattelevan myös kukkaloistossa, sillä sillalle istutetaan 450 valkonarsissia, 450 tarhatulppaania, 2 500 krookusta ja 2 500 parvitulppaania.

Muutostyöt koskevat vain pohjoista Näsinsiltaa. Eteläinen silta on jo valmis, ja se on tarkoitettu pyöräilijöille ja autoilijoille.

– Eteläinen ja pohjoinen silta yhdistetään toisiinsa puisella kannella, jonka keskellä on metallinen ritilä. Ritilän läpi voi katsella Tammerkoskea.