Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen tunnuseläin sai 56 000 euron tuen – Myös Kintulammi ja Ketoneilikka-hanke saivat rahaa

Tampereen kaupunki on saanut yli 100 000 euron tuen kahteen luonnon monimuotoisuutta tukevaan projektiin.

Toisessa projektissa hoidetaan tummaverkkoperhosniittyjä ja toisessa ennallistetaan Kintulammin luonnonsuojelualueen soita ja tehdään ennallistamispolttoja. Perhosniittyjen osuus tuesta on noin 56 000 euroa ja Kintulammin liki 48 000 euroa.

Myös Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry sai noin 35 000 euron tuen Ketoneilikka-hankkeeseen.

Tummaverkkoperhonen (Melitaea diamina) on Tampereen kaupungin nettisivujen mukaan Tampereen tunnuseläin. Se on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu laji.

Tummaverkkoperhonen on suurehko päiväperhonen. Lajia tavataan Suomessa vain kolmella suppealla alueella, joista Pirkanmaan seutu on yksi. Pirkanmaalla sitä tavataan Teiskossa, Aitolahdessa ja Orivedellä.

Teiskossa on ympäristökeskuksen rajauspäätöksellä rauhoitettu 12 niittyä tummaverkkoperhoselle. Ympäristönsuojeluyksikön kumminiitty on Näätäsuolla, ja sitä on niitetty jo muutamana kesänä. Näätäsuon 17,6 hehtaarin alue rauhoitettiin vuonna 2014.

Tukea jaettiin Helmi-ohjelman kautta, ja tuen myöntäjänä oli Uudenmaan ELY-keskus. Yhteensä rahaa jaettiin eri hankkeisiin ympäri Suomea noin 3,5 miljoonaa euroa.

Kyseessä on järjestyksessään toinen Helmi-ohjelman avustushakukierros kunnille ja ensimmäinen, joka suunnattiin myös järjestöille. Avustusta myönnettiin yhteensä 60 hankkeelle, jotka kohdistuvat kaikkiin Helmi-ohjelman elinympäristöihin. Hankkeiden on määrä toteutua vuoden 2023 loppuun mennessä.

Avustuksen myöntämisessä arviointiin hankkeiden odotettua vaikuttavuutta luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi.

Syksyllä käynnistetty avustushaku herätti laajasti kiinnostusta kunnissa, järjestöissä, yhdistyksissä ja vesiosuuskunnissa. Avustushakemuksia saapui yhteensä 66, joista 35:ssa hakemuksessa hakijana oli kunta ja 31:ssä järjestö tai vastaava taho. Useamman tahon yhteisiä hakemuksia oli kaikkiaan 14.

Kunta- ja Järjestö-Helmi -avustushaut ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Helmi-ohjelma parantaa Suomen luonnon monimuotoisuuden tilaa sekä edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua, hiilensidontaa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Kunta- ja Järjestö-Helmi -avustushakuja avataan tarpeen mukaan ympäristöministeriön päätöksellä.

Seuraava hakukierros kunnille ja järjestöille toteutetaan syksyllä 2022. Tulevaan hakukierrokseen toivotaan konkreettisia elinympäristöjen kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä sisältäviä, vaikuttavia ja monipuolisia hankkeita kaikista Helmi-ohjelman teemoista.