Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tays tutki: näin usein sähköpotkulauta-ajelu johtaa ensiapuun – tällainen on tyypillinen potilas

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin Taysin ensiavussa hoidettuja sähköpotkulautavammoja. Tutkimukseen sisällytettiin potilaat, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessa kahden ensimmäisen käyttövuoden aikana eli huhtikuun 2019 ja huhtikuun 2021 välillä.

Sähköpotkulautavammoista on julkaistu maailmalla runsaasti tutkimuksia ja yleisimmät vammatyypit on kuvattu melko hyvin. Tutkimuksia, joissa olisi selvitetty vammojen määriä suhteessa lautojen käyttömääriin, ei ole kuitenkaan julkaistu.

– Meillä on ainutlaatuinen terveydenhuoltojärjestelmä ja kaupunkialueellamme on vain yksi päivystävä sairaala. Lisäksi Tampereella on toiminut tietyn ajan vain kaksi sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä. Näin oli mahdollista pyytää yrityksiltä käyttäjämäärätiedot ja suhteuttaa ne potilasmääriin, dosentti Aleksi Reito Taysista toteaa tiedotteessa.

Minkä tahansa kulkuneuvon käytössä voi sattua vahinkoja, mutta oleellisinta on tutkijoiden mukaan se, mikä on loukkaantumisten suhde käyttömääriin eli mikä on vammojen ilmaantuvuus. Taysin tutkimuksessa ensiapua vaatineiden sähköpotkulaudalla tapahtuneiden loukkaantumisten määrä oli 18 sataatuhatta käyttökertaa kohden. Vakavien loukkaantumisten ilmaantuvuus oli 5,9 sataatuhatta käyttökertaa kohden.

– Nämä tulokset ovat tärkeitä vertailuarvoja, kun jatkossa mietitään mahdollisten lautojen turvallisuutta edistävien toimenpiteiden tehoa, Reito toteaa.

Yhteensä kahden vuoden aikana ensiavussa oli 335 käyntiä 331 potilaalla, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessa. Mikään vammatyyppi ei ollut selkeästi yliedustettuna vaan vammoja oli tasaisesti pään ja raajojen alueella. Vakavimmat vammat olivat pään ja kasvojen alueen vaikeita murtumia. Jopa 44 prosenttia käynneistä ajoittui puolenyön ja aamukuuden välille.

– Tyypillinen potilas on nuori aikuinen, joka alkoholin vaikutuksen alaisena loukkaa itsensä yöaikaan. Valitettavasti osalla potilaista oli vakavia ja pitkäaikaista, jopa pysyvää haittaa aiheuttavia vammoja, Reito summaa tutkimustuloksia.