Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan teiden päällysteitä korjataan tänä kesänä 175 kilometrin matkalta – Nämä ovat ELY-keskuksen kesän suurimmat tieurakat

Pirkanmaan ELY-keskus on julkaissut Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman vuodelle 2022. Suunnitelmassa kerrotaan tämän vuoden toimenpiteistä maantieverkolla, niiden taustoista, rahoituksesta ja sen kohdentamisesta sekä tienpidon ja joukkoliikenteen keskeisistä linjauksista.

Merkittävimpiä parantamiskohteita ovat Oriveden ohituskaistan parantaminen valtatie 9:llä sekä Paasikiventien siirto ja leventäminen ratikkalinjan rakentamisen yhteydessä valtatie 12:lla. Tampereentielle (maantie 130) Lempäälään rakennetaan kiertoliittymiä. Käenmäentielle Parkanoon tulee jalankulku- ja pyöräilyväylä.

Päällysteitä korjataan noin 175 kilometriä, kun vielä pari vuotta sitten määrä oli kaksinkertainen. Korjausmäärien vähäisyydestä johtuen teiden kunto väistämättä heikkenee, ely-keskuksen tiedotteessa todetaan. Valtaosa päällysteiden korjauksista on päätieverkon uusiopäällysteitä. Muuta tieverkkoa hoidetaan lähinnä paikkausten avulla. Päällystysohjelma on alustava, ja kohteita tarkennetaan vielä kesän alussa mittausten perusteella.

Vuoden merkittävin sillankorjausurakka, Kärppälänjoen sillan uusiminen valtatie 12:lla, kilpailutetaan vasta loppuvuodesta ja sen toteuttaminen siirtyy seuraavaan vuoteen. Tänä vuonna korjataan Kiikan ylikulku- ja risteyssilta, sekä Kiuralan ja Kikkelän sillat Sastamalassa. Lisäksi uusitaan Ellinojan putkisilta Juupajoella ja Yrösjoen putkisilta Orivedellä. Myös Alisenjärven alikulkukäytävä Nokialla korjataan. Isompia rumpuja uusitaan alustavan suunnitelman mukaan yhdeksän kappaletta.

Sorateitä parannetaan tänä vuonna Kangasalla ja Pälkäneellä: Kyynäröntiellä, Keljontiellä ja Haapasaarentiellä. Valaistusta uusitaan Kuljun moottoritiellä Lakalaivassa sekä moottoritiellä Ideaparkin eteläpuolella. Kuivatusta parannetaan maantie 338:lla Terälahdentiellä ja Velaatantiellä. Lisäksi Pirkkalassa Tampereen läntisen kehätien varrella täydennetään riista-aitaa Partolan ja Rajaniemen välillä.

Kesän tietyöt käynnistyvät poikkeuksellisessa markkinatilanteessa. Äkillinen kustannusten nousu ja materiaalien saatavuusongelmat vaikuttavat myös Pirkanmaan tietöihin, etenkin siltojen korjaukseen. Muutoinkin esimerkiksi bitumin, teräksen, kaasun ja betonin kustannustaso ja saatavuus saattavat vielä kesän kuluessakin muokata suunnitelman toteuttamista.