Potilas saapui Tampereen yliopistollisen sairaalan mielialahäiriöpoliklinikalle sovittuna aikana. Vastaanotolla hänelle kuitenkin ilmoitettiin, että psykiatri on lähtenyt ja uuden ajan saamiseen menee kuukausia.
Potilas teki asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hän ihmetteli kantelussaan, miten on juridisesti ja potilaan oikeuksien kannalta mahdollista, että vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa olevan potilaan aika peruuntuu, eikä psykiatrin lähdöstä ilmoiteta potilaalle missään vaiheessa. Aikaa ei peruttu kirjeellä, soitolla, eikä viestillä.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on todennut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) menetelleen lainvastaisesti. Päätös on annettu julkisuuteen 13. huhtikuuta.
Apulaisoikeusasiamies esittää päätöksessään, että sairaanhoitopiiri hyvittää potilaalle aiheutuneen kärsimyksen, haitan ja oikeuksien loukkaukset. PSHP:n on ilmoitettava apulaisoikeusasiamiehelle 30. kesäkuuta mennessä hyvityksen toteuttamisesta.
PSHP toimitti oikeusasiamiehelle tapahtumien kulusta monipolvisen ja osin vaikeaselkoisen lausunnon.
Perusteluissa kerrotaan muun muassa tuhannen potilaan jonosta, joka on siirtynyt organisaatiomuutoksessa mielialahäiriöiden poliklinikalle. Tästä tuhannen henkilön jonosta on muodostettu vuoden 2021 tammi-helmikuussa erilaisia "hallinnollisia ns. resurssikohtaisia jonoja" ja "potilashoidon prosessia seuraavia jonoja". Lääkärinaikaa odottaville potilaille perustettiin jono 11. tammikuuta 2021.
Näillä erilaisilla jonoilla on ilmeisesti yritetty hallinnoida tilannetta, jossa lääkäreitä on liian vähän suhteessa potilaisiin.
– Mielialahäiriöpoliklinikan toiminta vuonna 2021 alkoi vakavassa lääkärivajeessa, PSHP:n perusteluissa lukee.
Kantelun tehneelle potilaalle järjestyi uusi aika noin kuukauden päähän siitä, kun hänen alkuperäinen aikansa oli.
Tämän episodin jälkeen mielialahäiriöiden vastuuyksikköön on sijoitettu sairaanhoitaja hoitamaan jonohoitajan tehtävää.