Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Tanssitähdiltä visuaalinen ilotulitus – "Koti on kuin betonibunkkeri kapeine ikkunoineen ja salvalla suljettavine jättiläisovineen"

Teatteriarvio: TTT:n kevään ainoa ensi-ilta on loisteliasta tanssiteatteria.

Ruotsalainen August Strindberg (1849–1912) oli merkittävä modernin teatterin uudistaja ja myös samalla alan kauhukakara. Hänen laaja tuotantonsa sisältää romaaneja ja näytelmiä - hän oli myös taidemaalari.

Tiina Puumalainen on Kuolemantanssi -ohjauksessaan käyttänyt Strindbergin näytelmää Dödsdansen I ja lainauksia näytelmistä Dödsdansen II, Ett Drömspel sekä Till Damaskos. Sovitus on ehyt ja tasapainoinen.

TTT:n Kuolemantanssi on ennen muuta visuaalisesti huikea elämys. Teppo Järvinen on koulutukseltaan sekä lavastaja että arkkitehti ja hänen työtään on juuri saatu ihailla Tampereen Teatterin Saatana saapuu Moskovaan -näytelmän maagisessa lavastuksessa.

Kuolemantanssin aloituskuva on jo henkeä salpaava: näyttämön yllä lepää valtava kalliomainen lohkare, jonka päällä on linnamainen rakennus. Taustalla vilkkuvat kaaressa lukuisat muut talot. Lohkare nousee hitaasti ylös, muuntuu välillä hehkuvan punaisena sykkiväksi sydämeksi, välillä kivettyneeksi.

Koti on kuin betonibunkkeri kapeine ikkunoineen ja salvalla suljettavine jättiläisovineen.

Siellä ovat 25 vuotta taistelleet Edgar – Jorma Uotinen ja Alice – Sirpa Suutari-Jääskö. Näyttelijä Alice on nainut upseerin, joutunut jättämään uransa ja elämään täysin eristettynä Edgarin vallan alla.

Hopeahääpäivän aikaan taloon saapuu vieras, heidät yhteen saattanut ystävä Kurt - Jukka Haapalainen. Kurt näkee Alicen ahdingon ja yrittää pelastaa hänet. Edgar on kuitenkin murskaava vastustettava.

Jorma Uotinen on legendaarinen tanssija ja koreografi, joka on esiintynyt ja tehnyt tanssiteoksia yli 40 maahan. Hänen esiintymisensä seuraaminen on suurta juhlaa.

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat kansainvälisesti menestynein kilpatanssiparimme ja he ovat esiintyessään kuin toisiinsa hitsautuneet. Jokainen liike tukee toista ja yhdessä he ovat taiturimaisia. Molempien tanssit Jorma Uotisen kanssa ovat milloin tulisia, milloin kiihkeitä. Uotinen ja Haapalainen tanssivat kuin metsot soitimella, välillä kuin härkätaisteluissa. Suutari-Jääskön upeat huivitanssit hehkuvat tuskaa ja kaipuuta.

Väkevä, monipuolinen musiikki sekä äänet, valot ja videot kruunaavat upean kokonaiselämyksen.