Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ideaparkin 81-metrisestä tornista vajaa puolet aiotaan rakentaa asunnoiksi – Visio: "Nonstop-sähköbussilla pääsee vartin välein junaseisakkeelle"

Lempäälän Ideaparkin hotellin yhteyteen halutaan nyt rakentaa myös asuntoja. Asemakaavan muutosprosessi on parhaillaan käynnissä ja kaavaluonnos on nähtävillä huomiseen asti.

Tällä hetkellä hotellille on rakennusoikeutta 12 500 neliömetriä. Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiolan mukaan optimaalinen määrä hotellin tarpeisiin on siitä noin puolet.

– Silläkin maksimikapasiteetti on noin 400:lle, Vainiola kertoo.

– Tarve hotellille on pienempi, mutta kun tulee uimahalli-kylpylä, hiihtopuisto, leffateatteri ja paljon lisää elämyksiä, niin uskomme, että pystymme tarjoamaan hyviä asuntoja.

Kaavamuutoksessa vajaa puolet eli 5 600 neliömetriä muutettaisiin asunnoiksi. Se tarkoittaisi asuntoja noin 200 ihmiselle. Hotelli- ja asuintornista on tarkoitus tulla 81 metriä korkea ja 25-kerroksinen. Näistä kerroksista kymmenen olisi varattu hotellille.

Ideparkin viereiselle tontille Ideaparkinkadun toiselle puolelle on suunniteltu asuinaluetta. Vainiola toteaa, että tämä asuinalue on profiililtaan enemmän lapsiperheille. Ideaparkin tornin asuntojen kohderyhmä on erilainen.

– Tulee olemaan pienempiä asuntoja ja jos stereotyyppisen esimerkin ottaa, niin yli 50-vuotias yksinasuva tai pariskunta, joka on asunut omakotitalossa, lapset ovat lähteneet pois ja he hakevat toisenlaisia elementtejä elämäänsä ja asumiseen, Vainiola kuvailee.

– Arvostaa selkeästi näitä palveluita ja ei ehkä tarvitse olla 150 neliön omakotitaloa ja pihaa hoidettavana.

Kylpylä on olennainen elementti hotellitoimintaan.

Vaikka asukasprofiilin uskotaan olevan hieman vanhempaa, palvelutaloa ei tornista kuitenkaan ole tulossa.

– Helppoutta arvostavia asukkaita siihen haetaan.

Kaavamuutoshakemuksessa todetaan, että asuntojen rakentaminen on välttämätön koko hotellihankkeen toteutumiselle. Ilman asuntorakentamista hotellin rakentaminen olisi hakemuksen mukaan tappiollista ja koko hanke jäisi toteutumatta ilman kaavamuutosta.

– Kun mietitään rakentamiskustannuksia ja myyntihintoja tai vuokraushintoja, asuin- ja hotellirakentaminen yhdessä hybridinä on järkevämpää ja kannattavampaa kuin pelkästään jompikumpi, Vainiola toteaa.

Äkkiseltään ajatus kauppakeskuksen yhteyteen rakennettavista asunnoista saattaa kuulostaa erikoiselta. Vainiola kuitenkin uskoo, että samat elementit, jotka tuovat Ideaparkiin matkailijoita, houkuttelevat myös asukkaita.

– Meillä on nyt jo karting-halli, kesällä tulee keilarata, golfalue tulee, meillä on Bläk Boks, tulee olemaan konserttia, gaaloja, messuja ja näyttelyitä, Vainiola luettelee.

– Meidän kokonaistarjonta on isompi kuin keskikokoisessa kaupungissa.

Vainiola huomauttaa, että myös kauppakeskuksen ympäristö on muuttumassa.

– Peltihallit lähtevät tuosta pois ja tulee muitakin asuinalueita. Kehitetään julkista liikennettä, kevyenliikenteen väylä ja ajoväylät tulevat muuttumaan radikaalisti, Vainiola sanoo.

Hänen mukaansa ajatuksena on, että Ideaparkilla voisi asua ilman autoa.

– Nonstop-sähköbussilla pääsee vartin välein junaseisakkeelle, Vainiola kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

Vainiola kertoo, että toiveissa on saada tornin ja uimahalli-kylpylän rakentuminen sovitettua yhteen.

– Kylpylä on olennainen elementti hotellitoimintaan.

Tarkkaa aikataulua ei vielä ole.

– Riippuu tietysti siitä, missä aikataulussa tämä kaavamuutoshanke menee eteenpäin, se on tietysti lähtenyt ihan hyvin liikkeelle, Vainiola toteaa.

– Kysyntää on sekä hotellille että asunnoille. Pelkästään lupaprosessin etenemisestä kiinni.