Moni työnantaja antaa mahdollisuuden Ukrainan auttamiseen työajalla – "Yleistä innostuneisuutta on..."

Hyväntekeväisyys: Ukrainan sota sai yritykset tarjoamaan apua.

Yritykset ovat Ukrainan sodan myötä tarjonneet työntekijöilleen mahdollisuutta tehdä vapaaehtoistyötä työajalla.

Yksi tällaisista yrityksistä on asuntorakennuttaja Bonava. Huhtikuun alusta lähtien jokaisella Bonavan työntekijällä on ollut mahdollisuus tehdä viisi päivää vapaaehtoistyötä työajalla Ukrainan pakolaisten tukemiseksi. Mahdollisuus on vuoden loppuun asti.

Bonavan Tampereen yksikönjohtaja Panu Sivula kertoo, että mahdollisuus vapaaehtoistyöhön on lähtenyt inhimillisestä hädästä jonka sekä henkilöstö että yrityksen johto tunnistaa.

– Tämä asia koskettaa kaikkia ja on mietitty keinoja. Tämä on yksi parhaita keinoja, kun jokainen pääsee tekemään ja Bonava maksaa palkan niiltä viideltä päivältä, Sivula sanoo.

Koska päätös on vielä tuore, konkreettiseen vapaaehtoistyöhön ei ole vielä ehditty.

– Yleistä innostuneisuutta on. Kaikki elävät tässä mukana ja tämä on yhteinen asia, Sivula sanoo.

– Tämä on hyvä signaali, että me kaikki voimme tehdä jotain. Jokainen totta kai omien rajojensa mukaan, mutta kaikki voidaan tehdä jotain.

OP-ryhmässä on ollu vuodesta 2017 asti mahdollista tehdä yhden työpäivän verran vapaaehtoistyötä vuodessa.

OP Tampereen markkinointiasiantuntija Terhi Antinmaa ja viestintäasiantuntija Anne Törmä ovat hyödyntäneet mahdollisuutta aktiivisesti.

– On lohdullista, että omalla konkreettisella tekemisellä pystyy olemaan avuksi, koska rahaa ei tavallinen ihminen pysty lahjoittamaan kuin omalle kukkarolle sopivan summan, Törmä sanoo.

Antinmaa ja Törmä olivat Tampere Mission apuna pakkaamassa vilttejä laatikoihin. Tampere Missio ja OP Tampere ovat tehneet aiemminkin yhteistyötä, joten Tampere Missio kyseli, olisiko mahdollista saada vapaaehtoisia avuksi.

– Tämä Ukraina on niin lähellä sydäntä tässä hetkessä, että napattiin heti kiinni, että tuonne, Antinmaa kertoo.

– Ihmiset ovat lahjoittaneet hurjan määrän vilttejä ja huopia, joten tuntui palkitsevalta myös nähdä oman työn tulos, kuinka varastollinen lahjoituksia järjestyi pahvilaatikoihin matkalleen kohti tarvitsevia.

Törmä ja Antinmaa uskovat, että mahdollisuus vapaaehtoistyöhön työajalla madaltaa kynnystä sen tekemiseen

– Ainakin itselle madalsi kynnystä kovasti. Näin se on tehty niin helpoksi, ja siihen kannustetaan työnantajan toimesta. Usein vapaehtoistyöhön lähdetään yhdessä työkavereiden kanssa, Törmä sanoo.

Antinmaa on aiemmin ollut muun muassa ulkoiluttamassa ikäihmisiä, lipaskerääjänä Nenäpäivässä ja niittytalkoissa raivaamassa tilaa lehtovirmajuurelle. OP:lla vapaaehtoispäivän voi jakaa useampaan osaan.

– Eihän meillä nytkään koko päivää mennyt, mutta voi tehdä monessa pätkässä. Olla vaikka kaksi tuntia lipaskerääjänä ja vielä tehdä jotain ympäristön hyväksi, Antinmaa sanoo.

Antinmaa ja Törmä aikovat tehdä vielä toisenkin vapaaehtoispätkän myöhemmin.

– Kannustaisin vapaaehtoistyötön kaikkia, kenelle tämä on työajalla tai vapaa-ajalla mahdollista. On niin helppoa lähteä mukaan, Törmä sano.

– Ja tarjontaa on paljon. Kun menet vaikka vapaaehtoistyö-sanalla hakemaan, löydät takuulla itselle mieluisan tavan, Antinmaa kannustaa.

Vapaaehtoistyö

Yleisyydestä ei tietoa

Poikkeuksellisista olosuhteista johtuen aika moni yritys suhtautuu myönteisesti siihen, että työntekijät tekevät jossakin määrin vapaaehtoistyötä myös työajalla, toteaa Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen.

– Keskusteluissa yrittäjien kanssa huomaa, että yllättävänkin monella suomalaisella yrittäjällä on oman arjen kohtaamisten kautta ollut mahdollisuus tutustua ukrainalaisiin työn, opiskelun tai vapaa-ajan toiminnan merkeissä, Virtanen sanoo.

Siitä, kuinka yleistä vapaaehtoistyön salliminen työajalla on, ei ole tietoa. Kaikille se ei ole mahdollista.

– Näkyy kuitenkin selvästi, että niillä toimialoilla ja maantieteellisillä alueilla, joilla on kova työvoimapula, kaikki mahdollinen saatavilla oleva, osaava työvoima tarvitaan töissä. Osa pystyy jossakin määrin joustamaan työajoissa ja palkattomissa vapaissa, Virtanen sanoo.

Moni yrittäjä on myös lahjoittanut rahaa tai tavaraa Ukrainan hyväksi.

– Toisilla yrityksillä auttaminen on helpompaa, kun he voivat antaa esimerkiksi tarvikelahjoituksia suoraan omasta tuotannostaan, Virtanen toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut