Palvelut: Alan toimijoiden tavoitteena on, että Suomesta kasvaa Skandinavian vetovoimaisin terveysmatkakohde.
Suomeen on hiljalleen rakentunut ja rakentumassa uusi matkailun alalaji – terveysmatkailu. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ulkomaalainen potilas tulee Suomeen terveydenhuoltoon, esimerkiksi syöpähoitoihin.
Kansainvälisellä tasolla terveysmatkailu on miljardiluokan liiketoimintaa. Suomessa toiminta on vielä alkuvaiheessa: Suomen Terveysmatkailu ry:n toiminnanjohtaja Maarit Haavisto-Koskisen mukaan viime vuonna hoidettiin 630 ulkomaista potilasta, ja tästä syntyi noin seitsemän miljoonan euron liikevaihto.
– Syöpäsairaala Docrates hoitanut näistä monia. Orton on toinen yritys, jolla on ollut suomalaisittain paljon ulkomaalaisia asiakkaita. Mehiläinen Neo on yksi toimija, samoin rintasyöpäleikkauksiin erikoistunut Klinikka Helena. Helena laajentaa koko ajan, ja seuraavaksi se avaa yksikön Tampereelle, Haavisto-Koskinen kertoo.
Dokrateksen kaupallinen johtaja Jani Mikkola huomioi, että terveysmatkailun suosio kasvaa korona-ajan laantuessa.
– Niin voi sanoa. Suomella on maine sellaisena maana kansainvälisesti, että meillä on toimiva yhteiskunta ja täällä on korkeatasoinen koulutus. Senkin olen huomannut, että Suomella on erittäin hyvä maine terveydenhuollon suhteen. Jos arvioi palveluteollisuuden alana, niin tällä on iso potentiaali nyt ja tulevaisuudessa, Mikkola sanoo.
Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan seurauksia terveysmatkailuun hän ei vielä osaa arvioida.
– Jos ihan näitä varhaisia vaikutuksia arvioi, niin niin esimerkiksi Baltiasta, Ruotsista sekä muista Pohjoismaista meille Docratekseen tulee potilaita edelleen normaaliin tapaan mutta venäläisten potilaiden määrä on toki nopeasti vähentynyt useasta syystä.
Euroopasta löytyy myös kilpailua.
– Saksa on ollut yksi isompia terveysturismimaita. Suomi on aika lailla samoissa hinnoissa mitä yksityiseen terveydenhuoltoon tulee. Saksan lisäksi Sveitsi ja Englanti ovat meidän pääkilpailijamaitamme Euroopassa, myös Israel ja Turkki jossain määrin. Hinnan ja laadun näkökulmasta olemme kaiken kaikkiaan kilpailukykyinen maa.
Suomen Terveysmatkailu Ry:n toiminnanjohtaja Maarit Haavisto-Koskinen uskoo terveysmatkailun kehittyvän Suomessa entisestään. Hän toivoo, että yhä useampi alan yritys lähtisi rohkeasti tarttumaan mahdollisuuteen.
– Kaupallista tarjoajapotentiaalia meillä on. Vähän yllätys voi olla se, että määrällisesti melko pieni osa terveyspalvelutuottajista on lähtenyt kansainvälistymään, voisi olla enemmänkin.
– Luottamus Suomea kohtaan tulee pysymään jatkossakin vankkana, koska edellytykset ja mahdollisuudet vastata kysyntään. Olennaista on, että jatkossa lähdetään entistä vankemmin tavoitteelliselle polulle, Haavisto-Koskinen sanoo.
Toiminnanjohtaja uskoo jopa kansainväliseen menestystarinaan.
– Suomi on viennistä riippuvainen maa. Maa on ollut ennen pandemiaa matkakohteena kovassa nousussa, Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia matkailijoita ja täällä on todella laadukas matkailuinfrastruktuuri. Kumppaniverkosto on kansainvälistyville terveyspalveluyrityksille jo olemassa, ja asiakaspolku on hyvin hoidossa ja turvallinen asiakkaan näkökulmasta. Lisäksi terveyspalveluja varten tuleva käyttää varmasti enemmän rahaa Suomessa kuin tavallinen matkailija, Haavisto-Koskinen sanoo.
Haavisto-Koskinen ymmärtää, että pandemia-aika on vaikuttanut alan toimijoiden rohkeuteen ymmärrettävästä syystä.
– Viimeiset kaksi vuotta on oltu pandemian kourissa. Se on osaltaan hidastanut tällaisten alojen yritysten kansainvälistymistä. Myöskin sote-uudistus vaikutukset on alkanut mietityttää palvelualojen yrityksiä. Hoitovaje on kasvanut globaalisti ja tällä hetkellä avautuva tilanne antaa suomalaisille toimijoille aivan herkullisen tilaisuuden.
– On mielenkiintoista seurata, mitkä Ukrainan-sodan välittömät vaikutukset ovat alalle. Venäjä on ollut tähän asti merkittävä markkina, ja vielä viime vuonna suhtauduttiin myönteisesti venäläisiin asiakkaisiin, toiminnanjohtaja sanoo.