Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laskimme Hämeenkadun tyhjät kivijalkaliikkeet vuosina 2020 ja 2022 – Vaikuttaa siltä, että pääkatu on vihdoin toipumassa

Keskusta: Ratikkatyömaa ja pandemia tyhjensivät Hämeenkatua. Nyt pääkadun pienet liiketilat alkavat olla täynnä, mutta isoja on vielä tyhjillään.

Hämeenkatu alkaa hiljalleen toipua ratikkatyömaasta ja pandemiasta. Kaksi vuotta sitten Hämeenkadun katutasossa oli 16 tyhjää liiketilaa. Nyt tyhjiä liiketiloja on kahdeksan.

Elämä on palautunut etenkin katutason pienempiin liike- ja ravintolatiloihin. Sen sijaan isoja tiloja on edelleen tyhjinä. Isoja tyhjillään olevia liiketiloja on muun muassa Hämeenkatu 6:ssa, 11:ssä ja 16:ssa.

H&M-vaateliike lähti Hämeenkatu 11:sta vuonna 2019, minkä jälkeen myymälä on ollut vailla vuokralaista. Kevan kiinteistöpäällikkö Jaron Moilanen kertoo, että pandemian aikana mahdolliset vuokralaiset ovat olleet hyvin varovaisia tekemään isoja sitoumuksia. Nyt kiinnostus on herännyt, mutta toistaiseksi kysyntää olisi pienemmille liiketiloille.

– Se on iso kokonaisuus, joka on ollut aina myymälätilana. Teknisesti helpointa olisi säilyttää tila samanlaisessa käytössä, mutta olemme silti avoimia kaikille ideoille, Moilanen kertoo.

Kevalla on rakennuksessa vapaana noin 4 000 neliön verran myymälätilaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut talouteen epävarmuutta, mutta Moilanen on silti toiveikas tulevaisuuden suhteen.

– Näin hyvällä ja näkyvällä paikalla oleva kiinteistö pitää kyllä pintansa pitkällä tähtäimellä. Niin kuin eläkevakuuttaminenkin, kiinteistöliiketoiminta on kvartaalibisnestä 25 vuoden kvartaaleilla.

Hämeenkiven kiinteistössä Hämeenkatu 6:ssa oli aiemmin muun muassa sushiravintola ja Stockmannin vaateosasto. Nyt katutaso on osittain tyhjänä.

– Katutasossa olevaa tilaa käytetään väistö- ja aputilana, kun Mehiläinen remontoi uusia tiloja rakennuksen kolmanteen kerrokseen, Tampereen Seudun Osuuspankin yritysasiakaspankkiliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Kari Lepistö kertoo.

Remontti on alkanut huhtikuun alussa, ja tila on työmiesten käytössä todennäköisesti koko kesän.

Tilaan etsitään uutta vuokralaista parhaillaan. Vaikka isojen yksittäisten tilojen tarve on vähentynyt, Lepistö uskoo, että noin tuhannen neliön kokoinen katutaso saadaan täytettyä syksyyn mennessä.

– Ensisijaisena tavoitteena on löytää tilaan yksi toimija, Lepistö kertoo.

Myös hän on toiveikas Hämeenkadun suhteen.

– Taidan katsella tilannetta värillisten lasien läpi, mutta minusta tuntuu, että Hämeenkadun itäpuoli on aika eläväinen. Yksi syy voi olla Areena.

Hämeenkatu 16:ssa sijaitsevassa Kauppa-Hämeessä on myös iso liiketila tyhjillään. Tila on Spondan mukaan muuntojoustava ja soveltuu monenlaisille toimijoille, niin toimisto- kuin kaupalliseen käyttöön.

Spondalta kerrotaan, että isojen tilojen vuokraaminen vie aina aikaa eli tilanne ei ole sen suhteen muuttunut. Hämeenkadun liiketiloihin on kuitenkin kysyntää, ja Sponda käy jatkuvasti keskusteluja tilojen vuokrauksesta.

Spondalta kerrotaan, että Hämeenkadun elinvoima on ylipäätään palautumassa. Liiketiloista tulee kyselyitä viikoittain, joten Spondalla on tällä hetkellä vahva luottamus Hämeenkadun tulevaisuuteen.