Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Opiskelijat huomio! Liikaa maksettu opintotuki kannattaa palauttaa huhtikuussa – Näin paljon enemmän joudut maksamaan, jos et palauta nyt

Liikaa viime vuonna opintotukea saaneen opiskelijan kannattaa palauttaa se huhtikuun loppuun mennessä. Kun palautuksen tekee vapaaehtoisesti, sitä ei tarvitse maksaa korotettuna, kertoo Kela tiedotteessaan.

Jos liikaa maksettua opintotukea ei palauta huhtikuun aikana, se peritään takaisin 7,5 prosentilla korotettuna.

Opintorahaa ja opintotuen asumislisää on voinut saada liikaa, jos opiskelijan tulot ylittivät vuositulorajan viime vuonna. Vuositulorajat ja tuen vapaaehtoinen palauttaminen eivät tiedotteen mukaan koske yleistä asumistukea.

Jos opiskelijalle on maksettu opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, muiden tulojen vuosituloraja oli viime vuodelta 12 498 euroa. 10 opintotukikuukaudella vuosituloraja oli 11 116 euroa.

Opiskelijan on itse laskettava, kuinka paljon hänellä on opintotukeen vaikuttavia muita tuloja. Vuositulojen määrää voi selvittää OmaKelasta, esitäytetystä veroilmoituksesta ja tulorekisteristä.

Jos opiskelijan vuosituloraja ylittyy verotuksen ennakkotietojen mukaan, Kela lähettää opiskelijalle viestin asiasta ja palautuksen määräajasta. Viesti lähetetään niille opintotuen saajille, jotka ovat antaneet OmaKelassa luvan viestien lähettämiseen.

Tiedotteen mukaan Kela ilmoittaa opintotuen palautukset verottajalle eikä opiskelijan tarvitse korjata veroilmoituksen tietoja.

Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 26 150 opiskelijalta yhteensä 19,9 milj. euroa. Valtaosa opiskelijoista palauttaa tuet verkossa.

Kela perii opintotukea takaisin 41 000 opiskelijalta

Nämä Kelan etuudet nousevat ensi vuonna – katso, mikä kaikki muuttuu 2022

3 000 opiskelijan opintotuki päättyy – Tässä syy