Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoksasitko tämän korona-ajan verovähennyksen? "Kaksi euroa päivältä" – Tarkista hyvissä ajoin, mitä kaikkea voit vähentää

Koronan aiheuttamia kuluja voi vähentää viime vuoden verotuksessa. Kuluja on kertynyt kasvomaskeista ja etätöistä. Johtava veroasiantuntija Olavi Tuomi kertoo, että toinen koronavuosi ei tuonut koronaan liittyviin vähennyksiin merkittäviä muutoksia.

Hän neuvoo, että vuoden mittaan etätöitä ja läsnätöitä tehneiden kannattaa, laskea minkä verran kumpaakin tuli tehtyä.

– Jos on kulkenut joukkoliikenteellä töihin, voi jokaista lähityöpäivää kohden tehdä maskivähennyksen, jos on itse ostanut maskit. Vähennys on kaksi euroa päivältä.

Kasvomaskeista aiheutuneet kulut voi vähentää myös silloin, jos maskia tarvitaan työssä eikä työnantaja ole tarjonnut niitä. Tuomi selvittää, että veroilmoituksella ilmoitettavan summan on perustuttava todelliseen hankintahintaan. Jos verottaja kysyy niiden hankinnasta, on niistä esitettävä riittävä selvitys, kuten esimerkiksi kuitti.

– Se, kuinka paljon henkilö teki viime vuonna etätyötä, vaikuttaa työmatkakuluihin. Monilla työmatkakulut putosivat koronavuonna. Jos henkilö oli paljon etätöissä, hänen työmatkakulunsa eivät ehkä ylitä omavastuun 750 euroa, Tuomi toteaa.

Etätöitä tehneillä tulonhankkimiskulut ovat voineet vuonna 2021 olla suuremmat kuin automaattisesti verottajan tekemä 750 euron vähennys. Jos kuluja on ollut tätä enemmän, ne kannattaa ilmoittaa.

– Tulonhankkimismenoina voi vähentää joko kaavamaisen työhuonevähennyksen tai työhuoneen todelliset kulut. Kaavamainen vähennys on yksinkertainen ja se helpottaa verovelvollisen elämää. Tätä varten ei tarvitse antaa erikseen selvitystä kuluista, Tuomi kertoo.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen määrä riippuu työpäivien lukumäärästä. Jos on tehnyt etätyötä kokopäiväisesti yli puolet työpäivien kokonaismäärästä, vähennys on 920 euroa. Jos etätyötä kertyi viime vuonna säännöllisesti enintään puolet työpäivien kokonaismäärästä, voi tehdä 460 euron vähennyksen. Jos on tehnyt etänä satunnaisesti, vähennys on 230 euroa.

– Toinen vaihtoehto on ilmoittaa todelliset kulut. Vähennyskelpoisia menoja voivat olla esimerkiksi kalusteet sekä työhuoneesta aiheutuneet valaistus- ja lämmityskulut. Näistä kuluista on pyydettäessä esitettävä selvitys ja tositteet.

Tulonhankkismenoihin kuuluvat Tuomen mukaan myös kulut työvälineistä.

– Yleensä työnantaja antaa läppärin. Jos on itse hankkinut työkäyttöön erillisen näytön tai näppäimistön, voi nämä kulut ilmoittaa tulonhankkimiskuluissa. Näistäkin hankinnoista on pyydettäessä annettava selvitys.

Etänä töitä tehnyt voi ilmoittaa myös tietoliikenneyhteyksien kuluja tulonhankkimismenoihin.

Esitäytetyn veroilmoituksen tiedot kannattaa tarkistaa ja tehdä siihen mahdolliset korjaukset ajoissa. Korjaukset tulee tehdä joko 10., 17. tai 24. toukokuuta mennessä. Määräpäivän näkee sekä omasta veroilmoituksestaan että Omaverosta.