Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iidesjärveen johtavaa Vuohenojaa kunnostetaan Sandelininpuistossa – Kunnostuksessa varaudutaan myös ilmastonmuutokseen

Marjo Rämö

Vuohenojan uomaa aiotaan kunnostaa kalaston elinolojen parantamiseksi Sandelininpuistossa Hakametsässä. Samalla uoman yhteyteen rakennetaan tulva-alueita, joiden avulla varaudutaan ilmastonmuutoksen ja valuma-alueen muuttuvan maankäytön myötä kasvaviin virtaamiin.

Rakennustöissä syntyviä maa-aineksia käytetään puiston maisemoinnissa. Työt on tarkoitus tehdä vuonna 2023. Uomaa ympäröivän puistoalueen kunnostus, kulkuyhteydet, siltojen korjaustyöt ja valaistus suunnitellaan ja toteutetaan myöhemmin.

Suunnitelmaluonnos on nähtävänä ja kommentoitavana 27. huhtikuuta saakka. Suunnitelmaan voi tutustua kaupungin verkkosivuilla: www.tampere.fi/puistosuunnitelmat sekä Tampereen palvelupisteessä palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B.

Uomaa on tarkoitus kunnostaa vajaan 600 metrin matkalta. Kalastolle rakennetaan talvehtimissyvänteitä, kutusoraikkoja ja poikaskivikkoja. Uomaan lisätään mutkittelua, luodaan monimuotoisia virtausolosuhteita ja sen veden laatua parannetaan.

Lisäksi uomassa hyödynnetään paikalta kaadettavien puiden oksia ja runkoja. Puuaines tarjoaa kasvualustan uoman pieneliöille ja tärkeän ravintolähteen kalastolle.

Kunnostus on jatkoa parhaillaan Hakametsän Riihipellonpuistossa meneillään olevalle työlle, jossa ennallistetaan tällä hetkellä putkessa olevaa uomaa avouomaksi Sammon valtatien varrella. Vuohenojassa on myös aloitettu taimenkannan kotiuttaminen mäti-istutuksilla.

Luonnonmukaista Sandelininpuiston puistoa kehitetään sen ominaispiirteitä vahvistaen. Sandelininpuiston merkitys lähivirkistysalueena kasvaa tulevaisuudessa puistoaluetta ympäröivän lähiympäristön maankäytön muuttuessa.

Lähtökohtana on, että nykyiset virkistysreittiyhteydet säilyvät ennallaan. Puron ääreen pääsyä ja virkistysarvoa pyritään parantamaan esimerkiksi uoman luiskien muotoiluilla ja isoja maisemakiviä hyödyntäen. Uoman varteen rakennetaan myös pieni laituri penkkeineen.

Uoman ympärille suunnitellaan tulvaniittyjä. Tulvaniityt pehmentävät valuma-alueen tiivistyvän maankäytön ja ilmastonmuutoksen aiheuttamaa virtaamien ja vesimäärien kasvua ja luovat myös ekologisesti vaihtelevia ja monimuotoisia elinympäristöjä. Uoman tulvakapasiteetin parantamiseen liittyen uomaa myös syvennetään noin 250 metrin matkalla noin puoli metriä.

Vuohenoja saa alkunsa Alasjärven laskuojan ja Sikosuonojan yhdistyessä Takahuhdissa. Sieltä se suuntaa Ruotulan, Huikkaan ja Kissanmaan pientaloasutuksen lävitse kohti etelää. Hakametsän eteläosissa Vuohenoja kulkee Sandelininpuiston lävitse, jossa siihen yhtyy Messukylän suunnasta tuleva Pyhäoja.

Kalojen kulkua on tuettu myös Vuohenojan avoimilla osuuksilla Hervannan valtaväylän vieressä lisäämällä uomaan luonnonkiviä. Lopulta Vuohenojan vedet päätyvät Palvaanniemen kohdalla Iidesjärveen. Pituutta uomalle tulee viitisen kilometriä.