Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriö linjasi: Ukrainasta paennut voi aloittaa työnteon heti tilapäistä suojelua haettuaan

Ukrainasta paennut voi aloittaa työnteon heti tilapäistä suojelua haettuaan, tiedottaa Sisäministeriö.

Suojelua hakeneen ei siten tarvitse odottaa oleskeluluvan myöntämistä eikä oleskelulupakorttia voidakseen työskennellä. Todistus hakemuksen rekisteröinnistä riittää.

Jatkossa poliisi tai rajaviranomainen antaa tilapäisen suojelun hakijoille todistuksen hakemuksen rekisteröinnistä. Tilapäistä suojelua aikaisemmin hakeneet voivat tarvittaessa pyytää todistuksen Maahanmuuttovirastolta.

Maahanmuuttovirasto tiedottaa asiakkailleen muutoksesta ja päivittää asiakasohjeensa.

Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäisen suojelun direktiiviin. Direktiivissä lähdetään siitä, että sen alaan kuuluva henkilö saa suojelua. Tästä syystä siinä ei erikseen säädetä suojeluun liittyvien oikeuksien alkamisajankohdasta.

Euroopan komissio on tarkentanut direktiivin tulkintaa siten, että henkilön työnteko-oikeus alkaa siitä hetkestä, kun hän on jättänyt tilapäistä suojelua koskevan hakemuksensa ja saanut hakemuksen rekisteröinnistä todistuksen.

Jos myöhemmin todetaan, ettei henkilöllä ole oikeutta tilapäiseen suojeluun, hakemus voidaan hylätä ja työnteko-oikeus peruuttaa.

Suomessa henkilöllä on ulkomaalaislain mukaan oikeus tehdä työtä, jos hänellä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella. Myöskään ulkomaalaislaissa oikeuden alkamisen ajankohdasta ei säädetä erikseen. Säännöstä on kuitenkin tähän asti tulkittu siten, että työnteko-oikeus alkaisi luvan myöntämisestä.

Näin on voitu varmistaa, että henkilöllä on oikeus tilapäiseen suojeluun eikä tilanne myöhemmin aiheuta yllätyksiä työntekijälle tai -antajalle. Oleskelulupaprosessiin kuluva aika on kuitenkin vaikuttanut siihen, milloin henkilö on voinut aloittaa työnteon.