Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hotellihuoneisiin kattoikkunoita, Patosilta levenee, lasiterassiravintolat... – Frenckellin muutoksesta kuvia nähtäville

Frenckellin muutokset mahdollistava asemakaavamuutos on tuotu nähtäville.

Kaavaehdotus on nähtävillä 9. toukokuuta saakka.

Asemakaavassa Frenckellin toiminnan painopiste muuttuu Tampereen kaupungin virastotalosta majoitus-, palvelu-, liike-, kulttuuri-, työskentely- ja tapahtumapalvelujen keskittymäksi.

Merkittävimmät muutokset liittyvät uudiskäytön ja hotellitoiminnan sovittamiseen kiinteistöön. Ullakoiden käyttöönottoa on tutkittu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa. Kaava mahdollistaa hotellihuoneet ja niiden kattoikkunat ullakkokerroksiin.

Palautteen pohjalta on myös tutkittu jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä sekä kiinteistön alueella että Frenckellin puistossa. Pyöräilyn ja jalankulun yhteyksiä kehitetään puiston kulttuuriarvoja tai arvopuustoa vaarantamatta.

Kaava mahdollistaa patosillan leventämisen kevyen liikenteen olosuhteiden parantamiseksi, ratkaisut tarkentuvat jatkosuunnittelussa. Frenckellin läpi kulkevaa aukkoa voidaan leventää, jolloin pyöräilylle ja jalankululle saadaan lisää tilaa.

Voimassa olevan kaavan tapaan suojelunäkökulma on vahva, koska hanke on arvoympäristön ytimessä. Rakennuksien ja puiston arvot turvataan, mutta rakennukset halutaan avata monipuoliseen käyttöön. Puistoalue osoitetaan historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittäväksi puistoksi.

Asemakaavaan sisältyvät muutokset eivät muuta Frenckellin rakennusalaa. Nykyiset rakennukset säilytetään. Kehittäminen tehdään nykyisissä rakennuksissa ja museoviranomainen ohjaa jatkosuunnittelua. Uusina rakenteina on osoitettu vain kevyitä rakenteita terasseja tai sisäänkäyntejä varten ja alapihalle on osoitettu muurin vierelle uusi lasiterassiravintola.

Alueella on ollut teollisuustoimintaa 1700-luvun lopulta. Nykyisin toimistokäytössä oleva Frenckellin paperitehtaan entinen rakennuskokonaisuus on 1900-luvun alusta. Kaava-alueeseen kuuluu myös Frenckellin eteläpuolinen tontti 1, jossa on toimistokäytössä oleva 1847 valmistunut konttori- ja asuinrakennus sekä puistoaluetta.

Tehdasrakennuksen lisäksi kaava-alueella on Frenckellin entinen pannuhuone, joka on myös 1900-luvun alusta. Federleyn suunnittelema Frenckellin kahdeksankulmainen savupiippu on vuodelta 1870. Suunnittelualueella sijaitsee myös Frenckellin paperitehtaan muinaisjäännösalue.

Kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa 2021 myydä kiinteistön yrittäjä ja sijoittaja Marko Kuusiston vetämälle Aare Investille. Kaupasta on jätetty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Asemakaavaehdotus etenee hyväksymiskäsittelyyn nähtävillä olon jälkeen.