Selvitys: Punkit lisääntyvät, järvet tulvivat ja routavauriot pahenevat Tampereellakin – "Emme ole enää siinä tilanteessa, että voisimme vain keskittyä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen"

Ensin on sulaa. Sitten vesi jäätyy ja ihmiset liukastelevat kadulla. Sen jälkeen jää sulaa vain jäätyäkseen seuraava päivänä uudelleen.

Tämä on yksi näkyvä merkki siitä, että ilmastonmuutos on rantautunut Tampereelle.

– Onhan liukkautta ollut ennenkin, mutta tällaiset jäätymis- ja sulamissyklit tulevat vielä lisääntymään ja pahenemaan. Myös talvivesisateet ja talvitulvat lisääntyvät, kun vettä sataa routineeseen maahan, Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi kertoo.

Tampereen kaupungin teettämä selvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista on karua luettavaa. Ilmastonmuutos näkyy Tampereella jo nyt esimerkiksi Iidesjärven tulvimisena, lisääntyneinä routavaurioina, Satakunnankadun ja Kuninkaankadun risteyksen toistuvana tulvimisena ja puutiaisten lisääntymisenä.

Tärkeintä on toimia heti.

Kaupungin teettämä selvitys on otsikoitu nimellä Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen.

– Emme ole enää siinä tilanteessa, että voisimme vain keskittyä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Meidän on myös pystyttävä sopeutumaan jo tapahtuneisiin muutoksiin. Valitettavasti tilanne on nyt tämä, Mustajärvi toteaa.

Tampereen kaupungilla on jo tehty töitä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, mutta ei läheskään riittävästi. Lisää toimenpiteitä tarvitaan.

Mustajärvi ei halua nostaa esiin yksittäisiä toimia, sillä eri toimijoiden näkökulmasta eri asiat ovat tärkeitä.

– Tässä on lähdettävä nyt siitä, että kaikki toimijat tunnistavat omalta kannaltaan tärkeimmät asiat. Tärkeintä on toimia heti. Mitä nopeammin sopeudumme ja varaudumme, sitä vähemmän hallitsematonta vahinkoa ehtii tapahtua.

Riskianalyysin perusteella Tampereen suurimmat ilmastoriskit liittyvät rankkasateisiin, hulevesi- ja vesistötulviin, tauteihin ja tuholaisiin, myrskyihin sekä hellejaksoihin ja kuivuuteen.

Kaupunkia on jo tiivistetty ilmastonmuutoksen nimissä, mutta tiiviiseen rakennusmassassaan liittyy myös sudenkuoppia. Tiivis kaupunki on ilmastoriskien keskittymä. Esimerkiksi hulevesitulviin ja helleaaltoihin liittyvät vaikutukset kohdentuvat erityisesti Tampereen keskusta-alueelle.

Hulevesiä voidaan kuitenkin hallita esimerkiksi luontopohjaisilla hulevesiratkaisuilla, joita ovat jo Vuoreksen keskuspuistossa olevat viherpainaneet, laskeutusaltaat ja tulvaniityt. Helleaaltoja voidaan lieventää esimerkiksi istuttamalla lisää kaupunkipuita.

– Tiivis kaupunkirakenne on oikea ratkaisu ilmastonmuutoksen ehkäisyssä. Ilmaston muuttuessa alueiden suunnitteluun on kuitenkin kiinnitettävä enemmän huomiota aina kaavoituksesta ja rakennusmateriaalien valinnasta lähtien. Esimerkiksi uudessa vaihekaavassa tullaan tarkastelemaan, mitkä ovat merkittävimpiä helteiden ja tulvariskien alueita ja miten kaavoituksella voidaan vaikuttaa niihin.

Lisätietoa

Poimintoja raportista

Tampereen alttiutta ilmastoriskien vaikutuksille lisää kaupungin kasvu ja tiivistyminen.

Voimistuvien rankkasateiden seurauksena erityisesti hulevesitulvariskit kasvavat Tampereella.

Kaupunkiluonnossa kasvavat sademäärät voivat heikentää erityisesti kuusivaltaisten metsien elinvoimaisuutta ja luonnonmukaisten pienvesistöjen laatua, mikäli niihin leviää tulvissa haitta-aineita.

Ajanjaksolla 1991–2020 pakkaspäivien keskimääräinen vuosimäärä Pirkanmaalla on vähentynyt noin 5 päivää verrattuna jaksoon 1981–2010.

Yleistyvät jäätymis-sulamissyklit (lämpötilojen vaihtelu nollan molemmin puolin) lisäävät rakenteiden rapautumista ja aiheuttavat haasteita katujen talvikunnossapidolle.

Lähde: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen, Tampereen kaupunki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut