Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja pöyristyi pakkolakisuunnitelmasta – "Kenenkään ei pitäisi lähteä töitten jälkeen itkien kotiinsa"

Tamperelainen kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus perää hallitukselta todellisia ratkaisuja hoitajapulaan.

Tanus kertoo tiedotteessaan olevansa pöyristynyt pakkolakisuunnitelmista.

Vaikka hallitus korostaa, ettei ole palkkakiistan neuvotteluosapuoli, Tanuksen mukaan hallitus voimakkaasti vaikuttamassa tilanteeseen, säätämällä hoitohenkilökunnalle pakkolakia, potilasturvallisuuden nimissä. Lakko-oikeuteen puuttumista Tanus pitää käsittämättömänä.

– Juhlapuheissa hoitohenkilökuntaa on kiitelty vuolaasti koronakriisissä venymisessä ja ylistetty sairaanhoitajien valtavaa panosta. Hoitajat ovatkin venyneet jaksamisensa äärirajoille ja tekevät sitä edelleen joka päivä, Tanus painottaa. Siitä huolimatta hoitohenkilökunta ei ole saanut juuri minkäänlaisia koronalisiä. Hoitajat kokevat aivan oikeutetusti tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti, toteaa Tanus.

– Tilanne ole voinut tulla valtiollekaan yllätyksenä, vaan terveydenhoidon kriisi on ollut nähtävissä jo vuosien ajan. Hoitajapula ei ole seurausta lakosta, vaan pysyvä olotila, johon hallitukselta ei ole löytynyt minkäänlaisia lääkkeitä. Mitoituksia säätämällä ei ongelmia ratkaista. Missä ovat hallituksen todelliset ratkaisut hoitajapulaan? Pakkolaki se ei ainakaan ole, Tanus kirjoittaa.

Erikoislääkäri Tanus ihmettelee ministeri Aki Lindenin (sd.) kommentteja siitä, kuinka potilasturvallisuus vaarantuu lakon vuoksi. Tanus muistuttaa, että potilasturvallisuus on vaarantunut jo vuosia valtavan hoitajapulan vuoksi. Tanuksen mukaan työvuoroista puuttuu jatkuvasti suuri osa hoitajia ja hoitohenkilökunta on joka päivä jaksamisensa äärirajoilla.

– Kenenkään ei pitäisi lähteä töitten jälkeen itkien kotiinsa, Tanus muistuttaa.