Korvaushoitolääkkeitä päätyy katukauppaan, sanoo kaupunginvaltuutettu – "Kun toiset tietävät, että jollakin on kotilääkepäiviä, tulee hänelle myyntivaatimuksia..."
Katso isompi kuvaIlkka Porttikivi on huolissaan opioidikorvaushoitolääkkeiden päätymisestä katukauppaan. Marjo Rämö / arkisto
Huumeongelma: Kaupunginvaltuutettu ehdottaa, että Tampere vähentää kotiin annettavien lääkkeiden määrää.
Marjo Rämö
Kaupunginvaltuutettu Ilkka Porttikivi (sd.) ehdottaa, että Tampereen kaupunki vähentää kotiin annettavien opioidikorvaushoitolääkkeiden määrää. Syy on se, että osa kaupungin maksamista buprenorfiinia sisältävistä lääkkeistä päätyy katukauppaan.
– Kotiin annettaviin lääkkeisiin liittyy aina kaupankäyntimahdollisuus. Tampere ei ole tässä mikään poikkeus.
Buprenorfiinia sisältäviä lääkkeitä saatetaan antaa kotiin jopa kuuden vuorokauden lääkemäärä, joka voi koostua useammasta yksittäisestä päivittäisestä lääkeannoksesta. Lääkkeitä voi saada kotiin, jos huumeseulat ovat olleet puhtaat vaaditun ajan.
– Kotipäiviä ansaitaan antamalla puhtaita huumausaineseuloja, ja täysien kotipäivien kerryttäminen voi tapahtua hyvin nopeastikin, jopa muutamassa kuukaudessa.
Porttikivi on tehnyt kotiin annettavista lääkkeistä ja niiden määrän vähentämisestä valtuustoaloitteen. Hän toivoo, että aloite käsitellään kaupunginvaltuustossa ennen kuin avohoidon päihdepalveluita kilpailutetaan. Porttikivi ennakoi, että kilpailutus järjestetään tämän vuoden aikana.
Tällä hetkellä Tampereella on kaksi yksikköä, jotka järjestävät huumeiden käyttäjille avohoitoa.
– Tampereen kaupungilla pitäisi olla yhteinen linja, miten korvaushoito järjestetään. En haluaisi nähdä tilannetta, jossa toinen paikoista luopuu kotiin annettavista lääkkeistä ja toinen jatkaa niiden antamista. On aivan selvää, että väki valuu sinne, mistä saa kotilääkkeitä.
Hän muistuttaa, että Pirkanmaalla ainakin Valkeakoski, Akaa, Ikaalinen ja Nokia ovat jo luopuneet kotiin annettavista lääkkeistä. Samoin on toimittu myös Mikkelissä, Kotkassa ja Lohjalla.
Porttikivi on ollut asiasta yhteydessä myös valmisteleviin virkamiehiin. Hänelle on viestitetty, että näkemykset huomioidaan, mutta asioilla on puolensa.
– Toki siinä on se puoli, että lääkehoito kotiin on edullisempia kuin se, että lääkkeet otettaisiin valvotusti, mutta kääntöpuolena lääkkeitä valuu katukauppaan, mikä syventää osaltaan kaupungin huumausaineongelmaa.
Porttikivi toivoo keskustelua erityisesti vaihtoehtoisista lääkkeistä, joilla voi korvata kotilääkkeet. Hän nostaa aloitteessaan esiin pitkävaikutteiset buprenorfiinivalmisteet, joita on saatavilla viikko- ja kuukausi-injektioina sekä kuuden kuukauden ajan vaikuttavana implanttina.
– Käytännössä jokaiselle useampia kotipäiviä tarvitseville asiakkaille on olemassa lääkityksellinen vaihtoehto, joten kotiin annettavia lääkkeitä on vaikea perustella.
Porttikivi työskentelee rikosseuraamustyöntekijänä ja on työnsä puolesta tekemisissä huumeiden käyttäjien kanssa.
– Tiedän, että kotilääkkeisiin liittyy myyntipainetta. Kun toiset tietävät, että jollakin on kotilääkepäiviä, tulee hänelle myyntivaatimuksia. Moni injektioihin siirtynyt asiakas on kertonut huojentuneensa, kun kadulta ei tulee enää jatkuvaa painetta myydä omia lääkkeitä eteenpäin.