Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koska lumi lähtee sulamaan? Moni merkki viittaa nyt pahoihin kevättulviin Pirkanmaalla – "Tässä vaiheessa on vaikea sanoa..."

Kylmä sää on lykkänyt kevättulvia Pirkanmaalla ja sulamispiikki voi olla raju, kun lumet alkavat sulaa, varoittaa Pirkanmaan ely-keskus.

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet on jo ennen tätä viikkoa laskettu kevättulviin varautumiseksi Pirkanmaalla. Kevään myöhentyminen tarkoittaa vedenkorkeuksien pysymistä alhaisina tavanomaista pidempään. Myöhäinen sulaminen enteilee myös nopeaa sulamispiikkiä.

Pirkanmaan suurimmat säännösteltävät järvet ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi. Kaikkien näiden järvien ja myös pienempien säännöstelyjen järvien vedenkorkeuksia on laskettu, jotta järvissä olisi tilaa tulvavesille.

Tänä vuonna tavanomaista suuremmat lumikertymät ovat lisänneet varautumistarvetta säännöstellyissä järvissä, mikä on näkynyt alhaisena vedenkorkeutena.

– Näyttää siltä, että sulamisen virtaamapiikki on voimakkaammillaan vasta huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa, mistä syystä säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia nostetaan tänä keväänä tavallista myöhemmin, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen tiedotteessa.

Koska lumikertymä on tänä vuonna ollut tavanomaista suurempi, tulvaveden ennakoidaan nousevan tavanomaista korkeammalle. Lumimäärä ei kuitenkaan kerro suoraan, minkälainen tulvakeväästä tulee, vaan sääolosuhteilla on suuri merkitys tulvan suuruuteen.

– Loppukeväästä lämpötilan nopea nousu on entistä todennäköisempää. Voimakkaasti lämmennyt ilma höystettynä vesisateella saa lumet sulamaan nopeasti, mikä näkyy suurempina vedenkorkeuksina ja virtaamina. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, minkälaisia tulvia on tulossa, toteaa Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid tiedotteesta.