Nokialaisen perinneherkku Kuumankoiran juhlapäivää vietettiin viime viikon perjantaina.
13. kertaa mukana olevalla Terhin kioskilla käy jo heti avaamisaikaan vilinä. Kuumakoirapäivänä ruoaksi voi tilata vain Kuumankoiran tai ranskalaiset. Tiskillä kaikkien matkaan lähtee koira.
– Koronavuosien jälkeen alkaa taas tuntua hyvältä, niin paljon asiakkaat ovat olleet jo ennakkoon innoissaan, sanoo yrittäjä Terhi Lassila.
Juhlapäivänä asiakkaina käy myös sellaisia, joita näkee vain kerran vuodessa Kuumakoirapäivänä.
Tapahtuma sai alkunsa hetken mielijohteesta vuonna 2008. Tuolloin nokialainen Mikko Salonen törmäsi Facebookissa mustamakkarasivustoon.
– Tuli mieleen, että meillä Nokialla on tällainen perinneherkku grillillä ja ehkä se voisi ansaita vähän isommankin huomion. Kyllähän nokialaiset ihan hyvin tietävät, mutta jos veisi muuallekin. Siitä se idea lähti, Salonen muistelee.
Jos grillille mennään, aika usein kuumakoira on se, mikä napataan.
Hän laittoi pystyyn Kuumallekoiralle omistetun Facebook-ryhmän ja kehitteli idean virallisesta juhlapäivästä.
– Kyllä sitä grillillä tietysti syödään harva se päivä, mutta olisi yksi päivä, kun kunnolla juhlittaisiin.
Kuuma koira -Facebook-ryhmässä on tätä nykyä reilu tuhat jäsentä.
Aiempina vuosina jollain nokialaisgrillillä on järjestetty niin sanottu päätapahtuma. Koronan vuoksi sitä ei kuitenkaan muutamaan vuoteen ole ollut, jottei yhdelle grillille kertyisi liikaa väkeä samaan aikaan.
– Uskon ja luotan, että korona olisi vuoden päästä ohi ja silloin olisi 15-vuotisjuhlapäiväkin, että voisi koittaa vähän isommin räjäyttää pottia, Salonen miettii.
Grilleillä on myös kehitelty päivää varten erilaisia versioita koirista.
– 10-vuotisjuhlissa tein tulisen koiran ja se toimii vieläkin. Nyt tulisia koiria on muillakin, Lassila kertoo
Tuolloin Terhin kioskilla kokeiltiin myös pekonikoiraa, mutta se ei saanut niin tuulta alleen.
– Yhtenä vuonna oli diplomi, että jos kävit kolmella grillillä syömässä koiran, sait diplomin, Salonen muistelee.
Se, mistä Salonen on huolissaan, on grillien vähyys Nokialla nykyään.
– Nyt kaikki grillit, jotka tiedän, ovat tässä mukana. Vuosien saatossa grillejä on jäänyt, parhaimmillaan taisi olla 12.
Nyt mukana oli kuusi nokialaisgrilliä sekä Vaakon Nakki Tampereelta.
– Vaakon nakki on ollut meillä alusta lähtien sivukonttorina mukana.
Salosen mukaan Kuumakoiraperinne elää Nokialla toistaiseksi hyvin.
– Kaikki grillit, jotka täällä yrittävät, kyllä se Kuumakoira listoilla on ja aina kun kyselee, niin Kuumaakoiraa menee hyvin. Kyllä se jotekin nokialaisuuteen on iskostunut, että jos grillille mennään, aika usein kuumakoira on se, mikä napataan, Salonen sanoo.
Kuumakoira on perinne myös Saloselle. Hän kertoo tykänneensä herkusta pienestä pitäen.
– Teutorin grilli oli aika lähellä siinä, missä asuttiin, kun olin pieni. Siitä aina silloin tällöin viikonloppuisin haettiin ja kyllä se Kuumakoira vaan oli aina, kun lähti matkaan. Itsellä ainakin lapsuusmuistoista ollut ykkösherkku grilleiltä haettuna, Salonen kertoo.
Vanhemmiten Salonen on tutustuttanut myös asiaan vihkiytymättömiä sokerimunkin ja höyrymakkaran liittoon.
– Jos sanon, että olen 30 ihmistä sen pariin saattanut, niin varmaan on yksi, joka on sanonut, ettei toista kertaa syö. Kyllä suurin osa tykästyy, vaikka on lähtökohtaisesti se ajatus, että voiko toimia, kun on munkki ja makkara.
Terhi Lassila uskoo, että salaisuus on makean ja suolaisen kohtaamisessa.
– Jos syöt vaikka pihviaterian, sen jälkeen tekee mieli jotain pientä makeaa. Tässä voi jäädä sokerimunkki viimeiseen haukkuun.