Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensi viikon uutuustapahtuma haluaa nostaa juoman kunniaan – "On hieman ristiriitaista, että kahviloissa on tarjolla suuri valikoima leipomotuotteita, mutta vain yhtä kahvisekoitusta"

Juoma: Kahviharrastajakaksikko perusti Tampereelle tapahtuman arkiselle, mutta ajankohtaiselle juomalle, jotta sitä ymmärrettäisiin arvostaa enemmän.

Jani Tikka laskee vaaleansinisen kupin Bistro Naapurin pöytään ja on hetken hiljaa.

– Keskipaahtoinen, hedelmäinen, hapokas ja jälkimausta löytyy pieni katkeruus. Oikein hyvä kahvi, hän lausuu jokaista sanaa maistellen.

Luonnehdinnoille tuo painoa se, että Tikka tituleeraa itseään kahviharrastajaksi.

Tikka ottaa juoman vakavasti. Kahviharrastus tarkoittaa hänelle ennen kaikkea kahvin maistelua ja valmistamista erilaisilla välineillä. Mikäli arvioinnit kupposen mausta kuulostivat viininmaistelulta, ei mielikuva ole väärä.

– Kahvin mausta löytää samanlaisia vivahteita kuin viineistä ja erilaisia kahveja voi parittaa myös syötävien kanssa.

Harrastukseksi kahvi muuttui kymmenisen vuotta sitten, kun Tikka maistoi kaverillaan laadukkaista pienpaahtimopavuista keitettyä juomaa.

On hieman ristiriitaista, että kahviloissa on tarjolla suuri valikoima leipomotuotteita, mutta vain yhtä kahvisekoitusta.

– Huomasin, että ai... kahvi voi maistua näin hyvältä, muistelee Tikka ahaa-elämystä.

Nyt Tikka on myös tapahtumajärjestäjä. Viinikkalainen 31-vuotias Vincitin käyttäjäkokemussuunnittelija on ollut juoksemassa kasaan ensi viikolla ensimmäistä kertaa järjestettävääTampereen kahviviikko -tapahtumaa.

Ensi viikolla maanantaista sunnuntaihin 4.–10. huhtikuuta. Tapahtumassa on mukana kolme paikallista paahtimoa ja kymmenen kahvilaa.

– Tapahtumaa on suunniteltu nyt kaksi vuotta, mutta se on koronan takia siirtynyt. Haluamme, että ihmiset käyvät rohkeasti uusissa kahviloissa ja kokeilemassa uusia vaihtoehtoja.

Tikan mukaan Tampereella on laadukas kahvilatarjonta, mutta juomaa pitäisi nostaa enemmän jalustalle.

– Tampereella on paljon uniikkeja kahviloita. Toivoisin, että kahviloissa olisi tarjolla enemmän kahvivaihtoehtoja. On hieman ristiriitaista, että kahviloissa on tarjolla suuri valikoima leipomotuotteita, mutta vain yhtä kahvisekoitusta.

Tampereen kahviviikon aikana kahviloissa on tarjolla tuote-erikoisuuksia ja pieniä tapahtumia.

–Toivoisin, että myös live-musiikki tulisi jatkossa osaksi kahvilakulttuuria, heittää Tikka.

Kahvi on ollut Tampereen kahviviikon alla poikkeuksellisen paljon ajankohtaiskeskustelussa. Viime satokaudella Brasiliassa iskeneen hallan aiheuttama maailmanmarkkinahinnan kasvu näkyy kahvipakettien hinnoissa jo Suomessakin. Tikan mukaan hinnan nousu voi liästä arvostusta.

– Tämä voi muuttaa sitä, miten ihmiset suhtautuvat kahviin. Kahvia tulee tehtyä vain tarpeeseen, eikä kaadettua viemäriin.

Vaikka Tikka puhuu kahvin arvostuksen lisäämisen puolesta, ei liikaan hifistelyyn ole syytä.

Miehen kahvitottumukset ovat pääosin perisuomalaisia, joissa kahvi on osa päivärytmiä ja sosiaalista elämää.

– Päivä ei lähde käyntiin ilman aamukahvia ja päivällä töissä pidetään kahvitauot. Arvostan aina sitä kahvia, mitä on tarjolla.

Yksi poikkeus kuitenkin on. Kylmää kahvia Tikka kieltäytyy lämmittämästä mikrossa.

– Siinä menee raja. Itse asiassa laadukas kahvi on laadukasta myös kylmänä.